Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det viktigaste är ett nära stöd”, säger projektledaren Ida Thunholm. Hör hur ungdomarna får hjälp genom satsningen React. Foto: Stefan Larsson/SVT

Så får unga i Gävleborg hjälp tillbaka till arbete och studier

Uppdaterad
Publicerad

Just nu får ungdomar som förlorade jobbet eller slutade studera under pandemin hjälp i Gävleborg. Satsningen drivs av Region Gävleborg men finns i alla länets kommuner.

Enligt projektledaren Ida Thunholm finns det flera orsaker till att ungdomar blivit av med sitt jobb eller hoppat av sina studier.

– Men pandemin är en av dem. Det har till exempel varit svårare att fullfölja gymnasieutbildningen när den har varit på distans. Det vittnar kommunerna om, säger hon.

Ungdomar med olika utmaningar

Under satsningen vittnar regionen om att det funnits en stor bredd av ungdomar, med olika typer av utmaningar.

– Vissa av de som varit med har nyligen blivit av med sitt jobb eller hoppat av sina studier. Medan andra har varit utanför längre tid tillbaka. Det betyder att ungdomarna behöver olika typer av insatser.

Satsningen som heter React pågår under ett år.

Känner ni att det är en brist att det är så pass kort?

– Det är ett kort projekt för att jobba med dem som har störst behov. Vanligtvis jobbar vi med projekt som är uppemot 3 år långa.

EU-stöd på nästan 19 miljoner

Projektet finansieras helt av ett stöd från den Europeiska Socialfonden på 18 763 946 kronor.

– De går huvudsakligen till personalkostnader.

När det är så stora summor som går till personalkostnader, uppstår det då inte ett stort tomrum efter projektets slut?

– Jo, projektet är ju en form av testverkstad. För att kunna testa sådant som man normalt sätt inte kan. Det är så det är tänkt att fungera. Utifrån det kan man ta vidare det som har funkat. Tanken är inte att projekten ska leva vidare i sin helhet.

Hör hur ungdomar får hjälp genom satsningen i videon högst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.