Så funkar njurbytesprogrammet

Uppdaterad
Publicerad

Genom att använda en nobelprisbelönad matematisk algoritm ska fler kunna donera och ta emot njurar. Nu vill skaparna bakom det svenska njurbytesprogrammet bredda det till att innefatta hela Skandinavien.

Här kan du registrera dig i donationsregistret.

Se mer: Prins Daniel om njurtransplantationen i Fråga doktorn

Fråga doktorn

Upplägget bygger på att flera donatorer ska kunna ge bort njurar till varandras nära och kära. Det börjar med att en donator säger att han eller hon vill donera en njure till en närstående. Men om det inte går kan en matematisk algoritm para ihop donatorns njure med en annan njursjuk som faktiskt kan ta emot den. Samtidigt matchas en frisk njure från det andra paret med den första sjuka personen.

Beroende på hur många som deltar i matchningsprogrammet så kan sådana här donationskedjor bli mycket komplicerade. Den längsta kedjan i världen innefattar över 100 njurar.

– Det innebär att man kan använda donatorer som vill skänka en njure till en närstående, men som inte kan, till andra njursjuka säger Lars Wennberg, överläkare, till Fråga doktorn.

Kan korta väntelistan

Det svenska njurbytesprogrammet har fram till maj i år gjort 13 njurdonationer och 13 njurtransplantationer som inte varit möjliga annars.

Enligt Lars Wennberg finns det flera fördelar med att matcha organ på det här sättet. Dels är det ofta bättre för den som är sjuk att få en njure av en levande donator än från en avliden, dels skulle det kunna innebära att väntelistan blir kortare. Det blir dessutom billigare för vården. I dag väntar ca 600 personer på att få en ny njure.

– Nu försöker vi få in fler par i programmet. Det är det som avgör hur väl det kommer att fungera. Om vi kan göra det i Sverige är det bra, men om vi kan göra det på Skandinavisk nivå så ökar storleken på programmet och möjligheten för oss att hitta lämpliga byten, säger Lars Wennberg.

Här kan du läsa mer

Mer information om njurbytesprogrammet finns i Läkartidningen.

De sjukhus som samarbetar i njurbytesprogrammet är: Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska i Stockholm, Sahlgrenska i Göteborg och Skånes universitetssjukhus.

Njurbytesprogrammet bygger på en matematisk algoritm som tagits fram vid Lunds universitet. Principen bygger på den matchningsteori som fick Nobelpriset i ekonomi 2012.

Så går en njurtransplantation till. Information från Vårdguiden.

Mer information om njursjukdomar finns på Njurförbundets hemsida.

Här kan du registrera dig i donationsregistret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet