Hör gymnasieeleven Emma Zetterberg berätta om hur fjärr- och distansundervisning funkar Foto: Neda Ameli/SVT

Så bedrivs gymnasieundervisningen i Gävleborg efter påsklovet

Uppdaterad
Publicerad

Efter påsklovet hade fler gymnasieelever hoppas på att få återgå till närundervisning, men så kommer det inte bli i och med smittoökningen. De flesta kommunerna i Gävleborg kommer att fortsätta med fjärr- och distansundervisning.

– Det är väldigt mycket på distans nu och så får vi se hur det blir efter påsklovet. Det är lite oklart, men vi hoppas på att få komma in allt mer och mer, säger Emma Zetterberg, gymnasieelev från Vasaskolan i Gävle.

Shah Jalal, smittskyddläkare i Gävleborg, berättar att smittoläget är högt i både Gävle och Sandvikens kommun. Därför har man kommit överens om hålla fjärr- och distansundervisning efter påskledigheten.

Coronaviruset i Gävleborg

Slottegymnasiet väntar med närundervisning

För Slottegymnasiet i Ljusdals kommun kommer fjärrundervisningen pågå fram till den 16 april. Hur det sedan blir veckan efter är inte helt klart ännu. Rektorn Martin Olsson hoppas att eleverna snart får återgå till närundervisning.

– Eleverna får ju det svårare, inte bara med inlärningen utan också att de går minste om den sociala biten som betyder mycket för eleverna. Utifrån de förutsättningar vi har, har vi klarat oss bra, men en termin till såhär kan bli tufft, säger Martin Olsson, rektor på Slottergymnasiet.

Starta klippet för att höra smittskyddsläkaren Shah Jalal och ett par elever om att distansundervisningen fortsätter på flera håll i Gävleborg efter påsk.

Så gör kommunerna i Gävleborgs län:

Bollnäs kommun. Gymnasieskolorna fortsätter bedriva blandad undervisningsform med hög grad av distans- och fjärrundervisning, precis som före påsken.  

Hudiksvalls kommun. Huvudspåret är att efter påsklovet ta in två tredjedelar av eleverna till närundervisning.  

Ovanåkers kommun. Voxnadalens gymnasium fortsätter med kombinerad när- och fjärrundervisning. Man förlänger kombinerad när- och fjärrundervisning till och med 14 maj för att minska risken för smittspridning. 

Söderhamns kommun. Delvis distans efter påsklovet. Ungefär 30 procent av tiden är gymnasieeleverna i skolorna. stämma av på torsdag 8:e. 

Ljusdals kommun. Har fjärrundervisningen som pågår fram till den 16 april. En del elever kommer att vara på plats så som de som har prao och de som behöver extra stödhjälp.

Gävle. Efter påsklovet kommer en tredjedel av gymnasieeleverna som går i årskurs 1, 2 och 3 på de nationella programmen att kunna återgå till skolan för närundervisning. 

Sandviken. Viss närunder­visning som återupptogs före påsk forsätter.  Nytt beslut tas i vecka 15. 

Hofors. Hofors kommun förlänger beslutet om distansutbildning för gymnasie- och vuxenutbildning på Björkhagsskolan t o m den 12 juni.  

Ockelbo och Nordanstig. Saknar gymnasieskolor.

Källor: Kommunernas hemsidor och tjänstemän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet