Så här kommer det nya kulturhuset i Gävle se ut. Men färgen på fasaden är ännu inte bestämd. Foto: Nyréns arkitektkontor

Så kommer nya kulturhuset i Gävle att se ut

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen visades planerna för hur det nya kultur- och bildningscentrumet i Gävle för 400 miljoner kommer att se ut.

Det blir ett prestigebygge som först kräver att det gamla biblioteket och intilliggande byggnader jämnas med marken i kvarteret Gävle Vapen. Där ligger det nuvarande biblioteket som ska rivas och ersättas med ett helt nytt hus till en kostnad av 400 miljoner.

Förutom bibliotek ska bland annat Gävle konstcentrum, Bio Sjuan och turistcentrumet flytta in i den nya byggnaden. Det är Nyréns arkitektbyrå som fått uppdraget och i dag visades hur det kan komma att se ut för första gången.

Nya kulturhuset i Gävle

Gävleborna får namnge byggnaden

Byggnaden kommer att bli cirka 8200 kvadratmeter fördelat på fem våningar, men det är ännu inte fastslaget exakt hur den kommer att se ut. Färgen på fasaden är inte heller bestämd än.

Under året ges Gävleborna möjlighet att namnge byggnaden genom namntävling.

Det kommer att kosta 400 miljoner kronor, av dessa är 370 miljoner budgeterade för bygget och 30 miljoner till inventarier. Byggnaden beräknas vara färdig 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya kulturhuset i Gävle

Mer i ämnet