Dyra prylar följer med till skolan – så minskar du risken för stöld

Publicerad

I fjol anmäldes runt 7 000 stölder i skolor och på fritidshem, enligt siffror från Stöldskyddsföreningen. I barns ryggsäckar kan innehållet vara värt flera tusen kronor, men det finns saker man kan göra för att minska stöldrisken.

Nu när höstterminen dragit igång i våra skolor så är det mycket att tänka på som förälder, som till exempel att minska stöldrisken för sina barn. Enligt Alexandra Gahnström som är försäkringsexpert har många barn och ungdomar dyr elektronik med sig till skolan varje dag.

– Ett barns ryggsäck innehåller idag ofta både surfplattor, telefon och dator som tillsammans kan vara värda flera tusen kronor. Dessa prylar lämnas ofta obevakade i omklädningsrum och skolkorridorer, det krävs inte mycket för att någon ska sno åt sig barnens värdesaker, säger Alexandra Gahnström, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Förstår inte värdet på sina saker

Många barn vet inte, eller glömmer bort hur mycket allting faktiskt kostar, menar Alexandra Gahnström.

– Genom att göra ditt barn uppmärksam på värdet av sina saker och uppmuntra barnet att vara uppmärksam så tror jag att många stölder kan förebyggas, säger hon.

Ett annat tips som Alexandra Gahnström nämner är att namnmärka prylarna, samt att slå på ”hitta”-funktionen på barnens mobiltelefoner, hörlurar och surfplattor.

Expertens råd inför skolstarten:

Visa

1. Prata med barnen om deras eget ansvar

2. Be barnet ta med väskan in i gymnastiksalen

3. Skaffa hänglås och ta med prylarna hem

4. Fortsätt märka upp

5. Slå på ”hitta-funktioner” på smartphones och surfplattor

6. Dubbelkolla försäkringen

7. Glöm inte att anmäla till skolan

8. Nyckelbrickor och MärkDNA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer