Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Så vill Trafikverket lösa trafikkaos på E4

Uppdaterad
Publicerad

Storhelger betyder avstängda körfält på E4 mellan Gävle och Tönnebro. Arbetet är kostsamt och nu vill Trafikverket investera i ett permanent, digitalt skyltsystem.

– Så länge folk kör lika fort är det inga problem, säger Henrik Schelin vid Trafikverket.

Under påskhelgen, liksom vissa andra storhelger, stänger Trafikverket av omkörningsfälten på E4 norr om Gävle för att undvika trafikkaos.

Enligt Trafikverket är det administrativt krävande och ekonomiskt kostsamt. Därför planerar myndigheten för ett nytt system med mängder av digitala skyltar längs vägen som kan styras från trafikledningscentralen när som helst.

I Sverige finns inget sådant system ännu men det liknar det som finns i storstäderna där digitala skyltar ovanför vägbanan snabbt kan signalera bland annat sänkt hastighet eller stängt körfält.

Det nya systemet beräknas kosta 25 miljoner kronor och kan vara på plats inom två till fyra år.

Oklart om fyrfiligt

På sikt ser Trafikverket att sträckan skulle behöva uppgraderas från 2+1 till 2+2 körfält men det kostar omkring fyra miljarder kronor och kräver beslut från politikerna.

– Det finns mycket som tyder på att trafikmängderna upp mot Norrland kommer att öka så det är klart att ju mer trafik det blir desto mer angeläget blir det att fixa ytterligare körfält men vi ser att det är på väldigt lång sikt, säger Henrik Schelin, åtgärdsbeställare på Trafikverket.

Då gäller omköringsförbudet

Norrgående

Onsdag och skärtorsdag mellan klockan 13 och 22

Södergående

Påskdagen och annandag påsk mellan klockan 13 och 22

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.