Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Roger Vidén tillförordnad kriminalvårdschef i Gävle, berätta vad de gjort efter gisslandramat på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Så påverkades anstalten i Gävle efter gisslandramat på Hällbyanstalten

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans gisslandrama på Hällbyanstalten gick kriminalvårdens anstalt i Gävle tillfälligt upp i stabsläge. Nu har situationen återgått till det normala men händelserna i Eskilstuna skapade ändå viss oro även bland personalen i Gävle.

– Det finns en oro som man uttryckte ganska tydligt när det här hände. Man var rädd för vad som skulle hända på Hällby, hur det skulle gå för kollegorna där. Vi har också haft in en krisstödjare som faktiskt kan ta samtal för de som känner extra stor oro, berättar Roger Vidén som är tillförordnad kriminalvårdschef i Gävle.

Dubbelbeläggning

Gävleanstalten har lägre säkerhetsklassning än Hällbyanstalten, men här liksom i landet i övrigt behöver intagna och personal hantera viss trångboddhet. 

– Vi har i nuläget 26 dubbelbeläggningsceller för att möta behovet av platser innan kriminalvården bygger ut. Så vi hoppas vi kommer ur det här läget så snart som möjligt säger Roger Vidén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer