Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säkerhetsdirektören Kenneth Holm ”Ingen hemlighet att vi haft det tufft i flera år” Foto: SVT/TT

Kriminalvårdens säkerhetsdirektör efter gisslandramat: ”Något har brustit”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm kan ännu inte ge svar på hur gårdagens gisslandrama på Hällbyanstalten kunde inträffa och vill avvakta utredning innan slutsatser dras.  

– Något har brustit. Vi kommer utreda och det har också inletts en förundersökning om människorov där polisen kommer utreda händelsen.

Efter gårdagens gisslandrama på Hällbyanstalten i Eskilstuna har de två morddömda intagna förts till polishuset, misstänkta för två fall av människorov.

Hur gårdagens gisslandrama kunde uppstå är för tidigt att säga, menar säkerhetsdirektören Kenneth Holm, som också säger att det inte är någon hemlighet att Kriminalvården haft ett tufft läge under flera år, med överbeläggning och därtill pågående pandemi. 

– Vad vi lär oss av det specifika fallet får vi se i utredningen, men jag kan konstatera att kopplingen till överbeläggning vill jag titta närmare på. Jag vet att den berörda avdelningen på Hällbyanstalten inte hade dubbelbeläggning.

Kan inte kommentera uppgifter om vapen

De två anställda ska enligt Kenneth Holm vara en fastanställd och en vikarie. De ska efter omständigheterna må bra.

– Det är inget nytt att vi jobbar med vikarier under somrarna, det har vi väldigt positiva erfarenheter av.

Det har rapporterats om att de intagna haft någon typ av vapen, men säkerhetsdirektören kan inte gå in på vad det kan röra sig om.

– Det är också nåt som utredningen får titta på, men jag kan säga att det inte rör sig om några avancerade vapen eller liknande. Exakt vad det är får vi återkomma till, säger han till TT.

På följfrågan om hur man kan ha tillgång till något sådant som grov brottsling på ett fängelse i högsta säkerhetsklass svara Kenneth Holm:

– Det beror på vad det är. Det här är några enklare föremål vad jag har förstått. Det kan vara allt från pennor och så vidare. Det är för tidigt att svara på det än. 

Ministern kommenterar händelsen

Justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) kommenterade på torsdagen gisslandramat, rapporterar TT.

– Nu är det extra viktigt att de två som hölls som gisslan får stöd och hjälp. De mår efter omständigheterna bra men det här kan ju sitta kvar väldigt länge. Jag utgår från att Kriminalvården ser över sina rutiner för att det inte ska hända igen.

Han understryker också vikten av att Kriminalvården fortsätter byggas ut.

– Det måste vi fortsätta med. Hällby var inte överbelagd igår. Det här är också en påminnelse om att Kriminalvården har att göra med ibland farliga och oberäkneliga situationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gisslandramat på Hällbyanstalten

Mer i ämnet