Här kan du tal del av hur kommunerna i Gävleborg ser på fortsatt hemarbete efter pandemin. Foto: Gustav Sjöholm/Fredrik Sandberg/TT

Så ser kommunerna i Gävleborg på hemarbete efter pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Våren 2020 fick många ställa om till hemarbete och nu när pandemin sakta lugnar sig är det många som funderar på hur arbetslivet kommer fungera och se ut i fortsättningen. SVT Nyheter Gävleborg har frågat länets kommuner hur de ser på hemarbete framåt.

De flesta av länets kommuner kommer ha en successiv återgång till kontoren efter att restriktionerna släpptes 29 september. Flera kommuner tittar på och utreder hur stor del av arbetet som kan utföras på distans i framtiden.

Tio procent har arbetat hemifrån

Kommunerna som svarat på SVT Gävleborgs enkät säger att det är ungefär tio procent av kommunens anställda som helt eller delvis jobbat hemma under pandemin. I Hudiksvall är det personer som arbetar med administration, handläggare och chefer som arbetat hemma. Även lärare på ungdomsgymnasiet och vuxenutbildningen har gjort det under perioder med fjärrundervisning.

Coronaviruset i Gävleborg

Klimatsmart, yteffektivt och en konkurrensfördel

Positiva konsekvenser av hemarbete säger flera av kommunerna är att pendlingstiden tagits bort och kan läggas på annat samt att digitala lösningar används i större utsträckning. Både Nordanstig och Hudiksvall ser ett minskat resande i arbetet och lyfter fram den positiva klimataspekten.

I Bollnäs ser man att lokaler kan utnyttjas på mer effektiva sätt och ser även att möjligheten till visst hemarbete är en nödvändighet i konkurrensen av arbetskraft framåt. 

Finns flera utmaningar

Flera kommuner säger att det har varit svårt för chefer att ta ett arbetsmiljöansvar eftersom det är svårare att veta hur medarbetarna mår när man inte träffas. I Ovanåker har medarbetare tyckt att gränsen mellan arbete och fritid blivit svårare att hålla isär.

I Sandviken och Gävle belyser man svårigheter för de medarbetare som inte kan ha en ostörd arbetsmiljö hemma och att den ergonomiska utformningen många gånger är sämre. I Bollnäs säger man att ”många anställda inte har uppskattat möjligheten att arbeta hemma”.

Ljusdals kommun har inte svarat på frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet