Foto: Marie Hägg

Så ska Gävleborg möta bostadsbristen

Uppdaterad
Publicerad

Det råder i stort sett bostadsbrist i hela Gävleborg. För Sandvikens kommun är detta något helt nytt då man för första gången sen 2010 har brist på bostäder.

De senaste åren har det byggs alldeles för lite bostäder i förhållande till den växande befolkningen i Sandvikens kommun. Födelsesiffran är också högre än dödssiffran i kommunen. Det har bidragit till att kommunen som sen 2010 har haft sin bostadsmarknad i balans nu har bostadsbrist.

– Vi har en stor utmaning framför oss att klara det här med bostadsförsörjningen, att vi får till goda och bra bostäder. Men vi har påbörjat ett arbete med det. Jag har just nu fått färdigt ett bostadsförsörjningsprogram som vi hoppas tas i kommunfullmäktige den 21 maj, säger Helena Tallius Myhrman, stadsarkitekt på Sandvikens kommun.

#BOSTADSÖKES

Bostadsförsörjningsprogrammet innehåller strategier hur kommunen under kort tid ska försöka få fram så många bostäder som möjligt. Enligt programmet ska kommunen försöka bygga i snitt 160 lägenheter per år under en tio års period.

Stort problem i länet

Men det är inte bara Sandviken som har bostadsbrist. Det är ett problem som har nästan alla kommuner i länet har. Ockelbo, Ljusdal och Bollnäs hade också sin bostadsmarknad i balans i somras. Av dem är det nu bara Ljusdals kommun som fortfarande är i balans – de övriga kommunerna har bostadsbrist.

Hofors och Söderhamn hade överskott på bostäder i somras, men nu har även Söderhamn brist på bostäder.

En av orsakerna bostadsbristen i kommunerna är andelen nyanlända som har kommit.

– Problemet är att få fram bostäder så att de blir färdiga, för det tar ett par år från att man börjar planera tills att de är inflyttningsklara. Sen finns det tillfälliga bostäder i kommunen nu. Bland annat så är det många flyktingar som bor i de gamla bruksbostäderna i Gysinge nu.

Tror du att Sandvikens kommuns bostadsmarknad kommer att komma i balans igen?

– Ja, vi kan säga så här: det kommer inte hända från en dag till en annan. Men det är därför vi har tagit fram det här bostadsförsörjningsprogrammet.

Hjälp oss att kartlägga landets hyror!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Hur upplever du bostadsmarknaden?

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet