Trädgårdsodlare Per Härdin bakom blommor i sin trädgård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Per Härdin runt i trädgården där det finns en hel del växter som inte normalt ska trivas i vår växtzon. Foto: SVT/Jan-Peter Eriksson

Bambu och blåregn – Per knäcker växtzonen i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Vi hälsade på hos Per Härdin i Strömsbro som tar sig an utmaningen att i sin trädgård odla växter som normalt inte hör hemma i växtzon 4 som gäller längs Gävleborgs östra delar.

– Man vill gärna prova någonting nytt, säger Per Härdin som visar oss runt i sin välskötta trädgård.

Han har utbildat sig till trädgårdsmästare och i sin villaträdgård samsas växter som normalt hör till växtzon 4 och andra som egentligen inte borde klara sig här – så kallade zonknäckare. Och det är just de senare som är utmaningen för en växtknäckare som Per.

”Första stora utmaning”

– Det här är ett blåregn, Wisteria sinensis, och det här är något vi vanligen ser i Skåne annars. Det var min första stora utmaning, berättar Per Härdin.

I klippet besöker vi trädgården och får reda på hur en zonknäckare resonerar.

ATT LÄSA Zonkartan

• Zonkartan är en grovindelning av landet i zoner med olika förutsättningar för odling.

• Sverige är indelat i växtzon ett till åtta. Växtzon ett är den sydligaste och åtta är den nordligaste.

• Zonkartan utgår ifrån temperaturer – vilket är en förenklad syn på vad det egentliga odlingsklimatet är på plats. Till exempel har odlingsplatser i tätbebyggda områden som regel gynnsammare odlingsklimat än de på landsbygden inom samma zon.

• Platsens odlingsklimat, eller mikroklimatet, för den enskilda växten påverkas av olika faktorer så som sol, väderstreck, vind, marklutning, jordtyp och fuktighet i marken.

• För att lyckas med en zonknäckare gäller det att dra nytta av odlingsförhållandena. De enskilda arterna och sorterna har olika egenskaper och anpassningar.

Källa: Riksförbundet svensk trädgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.