Så vill Gävles elever skapa ett hållbart samhälle

Uppdaterad
Publicerad

Elever från tre gymnasieklasser och en högstadieskola har funderat på framtiden i ett hållbart Gävle. Nu har de presenterat sina idéer.

Mycket handlar om boendet. Bland annat om att knyta ihop stadsdelar för att motverka segregation, och att se till att det finns en fungerande kollektivtrafik.

– Det gäller att fortsätta tänka miljövänligt, eftersom vi har mycket problem med växthuseffekten, säger Josef Richt, elev vid Polhemsskolan.

Beslutsfattarna tar intryck

Politiker, tjänstemän och näringsliv fanns på plats och tog intryck av elevernas förslag och idéer.

Patrik Stenvard, ordförande i kommunfullmäktige, lovade att politikerna skulle ta med sig förslagen i kommande översiktsplan för Gävle kommun.

– Det var lite annorlunda än jag trodde faktiskt, just att man tänker att man ska bo utanför centrala Gävle, lite mindre hus och radhus, kollektivboenden. Det finns mycket intressanta grejor, säger Patrik Stenvard, M.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.