Den uppmärksammade bryggan på delen Oxharen av Limön måste nu rivas. Foto: SVT/Anders Sundin

Hamnchefens brygga måste rivas

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta chefen vid Gävle hamn, Jonas Rahm, måste riva sin brygga på sitt sommarställe på Limön. Det står nu klart efter en dom i mark- och miljödomstolen i Östersund.

Det handlar om den uppmärksammade kajliknande bryggan som Jonas Rahm och en granne till honom på Limön utanför Gävle uppförde utan att ha bygglov. I samband med det utförde de också arbeten i vattnet utan att söka tillstånd, vilket krävs enligt Miljöbalken. Bygget skedde också i ett Natura 2000 område vilket kräver tillstånd av Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen krävde att Rahm och hans granne skulle återställa vattenområdet som det såg ut från början och anmälde ärendet som ett miljöbrott till mark- och miljödomstolen i Östersund i höstas. Rahm och grannen överklagade. Under torsdagen fick de alltså avslag på sin överklagan.

Riva bryggan

Mark- och miljödomstolen menar att Länsstyrelsen har rätt och kräver nu att Rahm och grannen inom sex månader ska ha:

1. Rivit och forslat bort bryggan/piren.

2. Forslat bort alla fyllnadsmassor, dels från land inom strandskyddat område, dels från vattnet.

Under sommaren 2014 kom det in flera klagomål till Gävle kommun om att det pågick en intensiv byggtrafik på Limön utanför Jonas Rahms sommarhus. Båtar gick i skytteltrafik med containers med fyllning och jord.  Det pålades och grävdes i vattnet, och enligt klagomålen flyttades strandlinjen ett tiotal meter ut och fylldes med stenar och sand. Boende på Limön upplevde stora olägenheter av oljud från maskinerna under hela dagarna.

Avvisar domen

Jonas Rahm har tagit del av domen och har svårt att acceptera att han ska ha gjort något fel och hänvisar till reglerna om strandskydd.

– Strandskyddet är upphävt på på det här området, det har jag hävdat hela tiden. En brygga kräver inget bygglov. Sen har ni skrivit att bygget är ”kajliknande”, men det är ingen kaj, som för övrigt inte heller behöver bygglov, säger Jonas Rahm till SVT Nyheter Gävleborg.

Motiverar domen

Men så här säger rådmannen vid mark – och miljödomstolen Göran Simonsson om dagens dom.

– Det är så att man på den här platsen har rätt att bygga en mindre brygga eller ett mindre båthus. Men vi har bedömt att det här är inte fråga om något mindre bygge utan vi anser att det här är ett betydligt större arbete. Och då måste man, alldeles oavsett strandskyddsregler, begära tillstånd hos Länsstyrelsen eller mark och miljödomstolen.

Sa upp sig själv

SVT Nyheter Gävleborg avslöjade nyheten i augusti 2014, det gällde då också ett svartbygge där den före detta hamnchefen Jonas Rahm byggt ihop två mindre hus till ett större på sitt sommarställe på Limön. Detta hade han inte sökt bygglov för. Det ledde till att han tvingades återställa fastigheten i ursprungligt skick, vilket han också gjorde. Därmed slapp han straffavgift för svartbygget.

Jonas Rahm var teknisk chef på Gävle hamn under tiden som bygget på Limön pågick. Efter att SVT Nyheterna Gävleborg avslöjade turerna runt bygget så slutade Jonas Rahm sitt jobb.´

Ska se över domen

Nu ska Jonas Rahm tillsammans med sin jurist besluta sig för om de ska överklaga domen till mark – och miljööverdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.