Foto: TT

Så vet du att din hoverboard är säker

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av bränder i hoverboards har inträffat i landet det senaste året.

Under lördagen kallades Räddningstjänsten i Söderhamn ut på två fall av hoverboardbränder. I båda fallen hade hoverboarden börjat brinna under laddning. Liknande händelser har inträffat på flera håll runt om i Sverige men för Räddningstjänsten i Söderhamn var det första gången.

– Vi har aldrig fått larm om den typen av brand tidigare men vi har varit medvetna om att det kan hända och att det har förekommit i andra delar av Sverige, säger Per Ove Johansson, insatsledare vid Räddningstjänsten i Söderhamn.

”Det är oroväckande”

Enligt elsäkerhetsverket startar de flesta hoverboardsbränder i samband med laddning men det har även hänt att hoverboards börjar brinna när någon åker på den och vid vila.

– Det är extra oroväckande att en del av bränderna har inträffat när hoverboarden inte laddas, säger Mattias Strömgren, olycksutredare och analytiker på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Så vet du att din hoverboard är säker

* Se till att det finns CE-märke, tillverkare och typbeteckning på din hoverboard

* Svensk bruksanvisning ska finnas

* Blir den varm, kontakta inköpsstället

* Ladda den bara under uppsikt och enligt tillverkarens bruksanvisning

Källa: Elsäkerhetsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.