Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Lotta Olin

Forskaren: Sälarna i Bottenhavet magrare än i övriga Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Gråsälarna i Bottenhavet är magrare än på andra håll i Östersjöområdet – samtidigt som kustfiskarna slår larm om att strömmingen håller på att ta slut.

– Sälarna kan behöva anstränga sig mera för att hitta strömming, säger sälforskaren Sara Persson på Naturhistoriska riksmuseet.

Sälforskaren Sara Persson på Naturhistoriska riksmuseet arbetar med att undersöka sälar från svenska vatten. Hon har sett att gråsälarna från Bottenhavet är magrare än på andra håll.

– De är magrare än i resten av landet, säger hon.

Trålfisket pekas ut

Avmagringen bland gråsälarna i Bottenhavet sammanfaller med kustfiskarnas larm om bristen på strömming, framförallt saknas den större strömmingen. Såväl fiskarna som Länsstyrelsen i Gävleborg anser att det är det storskaliga trålfisket som decimerat strömmingen.

Tarmsår

Sälarna i Bottenhavet är också drabbade av tarmsår. Något som var vanligt under 90-talet.

– De senaste två åren har antalet sälar med kraftiga tarmsår ökat kraftigt i just Bottenhavet, säger Sara Persson.

I videon svarar sälforskaren på frågor om avmagringen och kopplingen till strömmingen som är en viktig föda för sälarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.