Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte ha så här mycket sälar om vi inte har mat åt dem”, säger säger säljägaren Anna Carin om de magra sälarna. Foto: Privat/SVT/Fredrik Israelsson

Jägaren Anna Carin om magra sälarna: ”Hittade bara fler och fler”

Uppdaterad
Publicerad

Gråsälarna i Bottenhavet är magrare än på andra håll i Östersjöområdet. Bakgrunden kan vara bristen på strömming. SVT besökte det aktuella havsområdet tillsammans med säljägaren Anna Carin Westling som larmar om situationen.

– Det smällde till 2020, säger hon.

Anna Carin Westling är säljägare från Hudiksvall och engagerad i de magra sälarnas situation. Hon har jagat säl i åtta år men upptäckte plötsligt att späcklagret på djuren var mycket tunnare än normalt.

Upptäckten sammanföll med att kustfiskarna rapporterade allt sämre fångster av strömming. Först trodde hon att hon skjutit en gammal säl som var avmagrad.

– Men sen hittade jag bara fler och fler. Sälarna är utmärglade, säger hon.

Just nu är det jaktförbud men Anna-Carin är ändå ute på havet och tittar till djuren.

– Jag är intresserad av dem.

Kritiserat trålfiske

Trots att hon kanske skjuter flest sälar av alla jägare i landet bryr hon sig om djuren och är djupt bekymrad över att de är så magra.

– Jag älskar de här sälarna, jag vill ha en fin sälstam. Vi kan inte ha så här mycket sälar om vi inte har mat åt dem.

Det hårt kritiserade storskaliga trålfisket i Bottenhavet där fisken blir till fiskmjöl och som misstänks vara orsaken till strömmingskrisen, tycks nu även drabba sälarna. Det tror i alla fall Anna Carin Westling. 

– Vi har ingen strömming kvar, industritrålarna tar upp allt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.