558 gånger på två månader bröt ett åkeri mot reglerna för kör- och vilotider. Lastbilarna på bilden har inget med regelbrotten att göra. Foto: Mikael Johansson/SVT

Sandvikenåkare får betala 200.000 kronor

Publicerad

Ett åkeriföretag i Sandvikens kommun kommer att få betala en sanktionsavgift på 200.000 kronor till Transportstyrelsen efter att inte följt reglerna för kör- och vilotider.

Det var när Transportstyrelsen kontrollerade åkeriföretagets färdskrivare under två månader hösten 2012 som man upptäckte att det brutits mot reglerna 558 gånger.

Vid 182 tillfällen har inte godkänd rast eller vila tagits av förarna. Vid 25 tillfällen har inte dygnsvilan för förarna varit tillräcklig, och vid 11 tillfällen har det gjorts överträdelser av den dagliga körtiden.

Flera regelbrott

Det är inte bara själva tidsreglerna som åkeriföretaget brutit mot. Man har även i många fall inte haft färdskrivaren igång på ett riktigt sätt, diagramblad har avlägsnats eller uppgifter har saknats.

Ärendet har sedan 2014 dragits genom rättsväsendet, men vann laga kraft under sommaren sedan Högsta Förvaltningsdomstolen inte lämnat prövningstillstånd i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.