Nya ungdomslägenheter i Sandviken – inflytt redan i september

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på många år bygger Sandvikenhus ungdomslägenheter i Björksätra i Sandviken. I dag sattes modulerna dit och redan i september kommer ungdomarna att flytta in.

De åtta modullägenheter som byggs i Björksätra är till för ungdomar mellan 18-30 år.

– Tittar vi i Sverige i dag så har vi en brist på just ungdomslägenheter, även i Sandviken. Nu har styrelsen bestämt sig för att leverera åtta stycken lägenheter, säger Stefan Lundqvist, VD Sandvikenhus.

Och även om det inte är ett stort antal lägenheter ser Stefan Lundqvist det som en början.

– Faller det här väl ut så utesluter jag inte att det kanske kommer att byggas fler.

Underskott på ungdomslägenheter

Enligt länsstyrelsens bostadsmarknadsenkät från förra året bedömer nio av tio kommuner i länet att det råder underskott på bostäder för ungdomar. Åtta av länets kommuner anser att underskottet beror på att det finns för få små lägenheter, varav Sandviken är en av de kommunerna.

Det som skiljer ungdomslägenheter jämfört med andra är främst storleken och hyran.

– De här lägenheterna är lite mindre, åtta stycken ettor på runt 30 kvadratmeter. Kanske det viktigast av allt är hyresnivån, den kommer att ligga på runt 4300 kronor, säger Stefan Lundqvist.

Brist på bostäder

– Jag tror att de här lägenheterna kommer att få en stor betydelse. Det finns många ungdomar i dag som inte kan flytta hemifrån på grund av att det inte finns lägenheter. Det här är små lägenheter till ett relativt bra pris och vi vet att behovet finns. 

Levererar färdiga lägenheter

Modullägenheterna byggs färdiga med bland annat kök och badrum, vilket innebär att produktionen blir billigare och det går snabbt att bygga dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer