Saneringen av oljeutsläppet inventeras

Publicerad

Bygg- och miljönämnden i Söderhamn har beställt en inventering av saneringsarbetet av råtallolja i Söderhamns skärgård, efter utsläppet från Arizona Chemicals 2011.

Inventeringen syftar till att se om det finns olja kvar och om själva saneringen har orakat några skador i området som drabbades. Efter inventering beslutar nämnden om saneringen skall anses avslutad eller om ytterligare insatser behövs.

Saneringen efter utsläppet av råtalloljan skärgården närmar sig slutet. Inventeringen som Bygg- och miljönämnden har beställt ska utföras av konsultbolaget Sweco.

– De ska både se om det finns olja kvar men också om det har uppkommit skador i samband med saneringen, sen är det nämnden som bestämmer när saneringen är färdig, säger Kjell Lind, stabschef.

Kolaliknande olja

Det var under julhelgen 2011 som 800 000 liter råtallolja läckte ut i havet från en cistern vid kemiföretaget Arizona Chemical i Sandarne utanför Söderhamn. Mycket av den kolaliknande oljan fastnade längs stränderna i kustbandet och sedan dess har en stor saneringsinsats från Söderhamns kommun pågått.

Under sommaren har två timanställda personer löpande patrullerat där Söderhamns kommun vet att det fortfarande brukar dyka upp råtallolja. Ett särskilt öga har hållits på Skatön som dels är kommunens fastighet, men som också är ett populärt turistmål tack vare sitt rika fågelliv, enligt stabschefen Kjell Lind.

– Men man kan säga att vi är nere på tomgång när det gäller saneringsarbetet, säger han.

Åtalades för miljöbrott

När saneringen formellt är färdig beslutas dock av bygg- och miljönämnden som nu har beställt en inventering av konsultbolaget Sweco.

– Min förhoppning är att inventeringen görs under september, därefter får vi se om det behövs fler insatser. Det är nämnden som bestämmer om det är färdigt, säger Kjell Lind.

Arizona Chemical åtalades för miljöbrott efter händelsen men friades av Hudiksvalls tingsrätt i oktober 2014 som ansåg att utsläppet var en olyckshändelse. Hovrätten har beslutat att ompröva domen senare under hösten 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljeutsläpp i Söderhamn

Mer i ämnet