Schimpanser i Furuviksparken. Foto: Pressbild/ Lena Hådal

Schimpansgrupp på djurpark ska ändras

Uppdaterad
Publicerad

Under 2017 kommer det ske förändringar inom schimpansgruppen på Furuvik. Ambitionen är att två av honorna ska flyttas till en annan djurpark samtidigt som man söker nya schimpanser som ska flytta in – med målet att det ska födas nya apor i Furuvik.

Förhoppningen är att man ska få tag i en ny hane och en till två nya honor som ska bli del av schimpansgruppen.

Idag består flera av schimpansgrupperna i Europas djurparker av en hane och närbesläktade honor. Det här innebär att det inte föds tillräckligt många schimpanser av den aktuella västafrikanska arten.

Djurparksorganisationen European Association of Zoos and Aquaria, EAZA, har ett särskilt bevarandeprogram för schimpanser och enligt organisationen är det väldigt angeläget att få igång reproduktionen av den västafrikanska underarten i Europas djurparker.

Unik genetik

Vissa schimpanser som idag bor i Furuvik har en unik genetik som gör att de är viktiga för det här bevarandearbetet.

Tillsammans med EAZA så kommer djurparken en mil öster om Gävle därför genomföra schimpans-rockaden med förhoppningen att nya schimpansungar ska se dagens ljus.

– Förändringen innebär att vi får en mer naturlig könssammansättning i vår schimpansgrupp. Den bästa miljöberikningen för djur i djurparker är att få egna ungar som de själva får uppfostra, säger Daniel Hansson, djurchef på Furuvik i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.