SD-politiker Jonatan Lindgren. Foto: Montage: Stiftelsen Expo

SD-politiker i Bollnäs spred myten om folkmord på vita

Publicerad

Tidningen Expo avslöjade under måndagen att SD-politikern Jonatan Lindgren i Bollnäs har spridit rasistiska konspirationsteorier på Twitter. Han har nu låst sitt twitterkonto och avböjer från att kommentera uppgifterna. Uppgifterna ska nu granskas partistyrelsens medlemsutskott.

Jonatan Lindgren sitter förutom i Bollnäs kommunfullmäktige även som ledamot i Region Gävleborgs Hållbarhetsnämnd, och valdes i samband med senaste kyrkovalet även in som ledamot i Uppsala stift. Han är även vice ordförande för Sverigedemokraterna i Bollnäs samt Ungsvenskarna i Gävleborgs kontaktperson.

Tidningen Expo avslöjade under måndagen att Jonatan Lindgren under de senaste åren genom sitt twitterkonto spridit rasistiska konspirationsteorier, om hur det pågår ett globalt folkmord på vita människor. Inläggen handlar bland annat om anklagelser om att ”globalisterna” och att den ”kosmopolitiska eliten” har en ”agenda av att bryta ner gränser, nationella identiteter, kön, etc.”.

Vill inte kommentera

Jonatan Lindgren vill varken kommentera eller ställa upp på en intervju om Expos publicering.

– Jag hänvisar till distriktordförande Roger Hedlund, säger Jonatan Lindgren till SVT Gävleborg.

Roger Hedlund skriver i ett mejl till SVT Gävleborg att han tagit del av publiceringen och pratat med Jonatan Lindgren. Han skriver att uppgifterna som lyfts nu hanteras internt av partistyrelsens medlemsutskott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer