Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På måndag ska fullmäktige i Söderhamn debattera och fatta beslut om budgeten för 2024-2027. Sverigedemokraterna är i vågmästarroll och kan fälla budgeten. Foto: Arvid Jansson

SD utnyttjar sin vågmästarroll i Söderhamn – kan fälla budgeten på måndag

Uppdaterad
Publicerad

På måndag ska fullmäktige i Söderhamn debattera och fatta beslut om budgeten för 2024-2027. Sverigedemokraterna är i vågmästarroll och kan fälla budgeten efter bråk om vindkraftsetablering.

Budgetdebatten har varit infekterad. Sverigedemokraterna har en vågmästarroll och ställde i fjol ett ultimatum till Centerpartiet; ”Säg nej till vindkraftsetableringarna utanför kusten annars kommer vi att fälla alliansen budget efter valet”.

Centerpartiet valde att ställa sig bakom vindkraftsplanerna och följaktligen när det röstades om investeringsbudgeten i våras föll Sverigedemokraternas röst på Socialdemokraterna förslag.

SD hemlighetsfulla kring måndagens budgetomröstning

Nu ska budgeten beslutas. Huruvida Sverigedemokraterna återigen kommer att rösta på oppositionens förslag på måndag återstår att se.

– Vi använde det som påtryckningsmedel i valrörelsen. Vi höll vad vi lovade och röstade på Socialdemokraternas investeringsbudget. Vi avslöjar på måndag hur vi gör med budgeten, säger Daniel Persson (SD), gruppledare i Söderhamn.

Varför vill ni inte meddela hur ni kommer rösta?

– Dels för att vi har haft en annorlunda beslutsväg internt den här gången. Vi behöver all tid som finns på oss. Sedan är det också lite roligt att få upp lite spänning i fullmäktige, säger Daniel Persson.

– Det vore olyckligt om de fullföljer det. Vi behöver en enad ledning, säger John-Erik Jansson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.