Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ravinen är på en del ställen sex meter bred och fyra meter djup – se vägen som spolades bort under stormen Hans. Foto: Stefan Larsson/SVT

Se vägen som spolades bort under ovädret Hans: ”Jag fick en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en skogsväg för skogsbruket, jägare och stugägare. Men vattenmassorna efter ovädret Hans spolade bort vägen utanför Hudiksvall. Kvar är en 600 meter lång ravin som på vissa ställen är sex meter bred och fyra meter djup.

När vi svänger in på skogsvägen som ligger norr om sjön Norrdellen utanför Hudiksvall möts vi av en skylt om att vägen är avspärrad. Efter att ha passerat skylten och kört några hundra meter så försvinner dock vägen.

Att fylla igen den bortspolade vägen beräknar Reinor Andersson, ordförande i vägföreningen, skulle kosta över en miljon kronor. En kostnad som vägföreningen och dess 570 medlemmar skulle få betala, om staten inte skulle ge ett särskilt bidrag.

Ovädret Hans

– Försäkringen vi har täcker inte sådana här skador, säger Reinor Andersson, ordförande i Norrdellens samfällighetsförening.

Vattnet svämmade över vägen

Orsaken till skadorna finns längre upp på vägen, i en vägkorsning. Där möts tre vattenflöden. Vägtrumman på platsen räckte inte till under det kraftiga vattenflödet.

– Då började vattnet svämma över vägen där och så rann det tyvärr på den här vägen i stället för rinna tillbaka i bäckfåran som ligger tio meter bredvid vägen, säger Reinor Andersson.

Hur det blir med vägen i framtiden är oklart.

– Vi har känt att det här inte kommer att gå att åtgärda. Så ska vi lägga en ny väg bredvid? Det skulle kosta minst 300 000 kronor, säger Reinor Andersson.

Vägföreningen har ansökt om pengar

Vägföreningen har även andra vägar, kallade huvudvägar, som underhålls med statliga och kommunala bidrag och som också skadades i stormen. Där har vägföreningen nu skickat in en ansökan till Trafikverket om att ta del av en pott på 30 miljoner kronor som finns för Sveriges vägföreningar.

– Där har jag gjort en ansökan på en miljon kronor, säger Reinor Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Hans

Mer i ämnet