Visa alla (3)

Serverade polisen utredning på silverfat – fick inte hjälp

Publicerad

När Jonas Ahlgren i Edsbyn fick sin bils registreringsskyltar stulna inledde han en egen utredning som enligt honom gjorde det möjligt för polisen att gripa den skyldiga på bar gärning, vid två tillfällen. Men hjälp från polis uteblev trots polisanmälan.
– Polisen kunde agerat bättre, säger Jonas Ahlgren.

Flera registreringsskyltar på bilar har försvunnit från Edsbyn de senaste månaderna. Jonas Ahlgrens skyltar försvann över en natt och dagen därpå inledde han en egen utredning. Genom den lokala bensinstationsägaren fick han reda på att en annan person hade tankat en bil med Jonas registreringsskyltar och sedan smitit från betalningen. Bensinstationsägaren lät Jonas se övervakningsfilmen och han kände igen personen som hade tankat. 

– Jag gjorde en polisanmälan och bad en bekant köra förbi huset, och min kompis sa att där stod en bil med mina skyltar. Då ringde jag polisen och sa att jag visste var bilen var och att det var samma person som syntes på mackens övervakningskamera. Men polisen sa bara att de skulle stoppa bilen om de stötte på den, säger Jonas Ahlgren.

Ny chans att konfrontera

Någon dag efteråt såg en vän till Jonas bilen med de falska skyltarna igen, den här gången utanför en matbutik. Jonas ringde ill polisen igen. 

– Jag fick svaret att de hade en bil ute som åkte runt och fick de syn på dem skulle de stoppa dem, men de verkade inte vilja agera just direkt då. Jag tycker bokstavligt talat det är svagt.

Två polisanmälningar

Både Jonas och bensinstationsägaren gjorde varsin polisanmälan i samband med stölden och smitningen. Förundersökningen i Jonas fall inleddes aldrig och mackägarens ärende väntar på att utredas – något som polisen i telefon säger kan ta flera månader.  

SVT har försökt att nå den utredningsansvariga hos polisen för en kommentar men har ännu inte fått något svar.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer