Micael Dahlberg är åklagare i fallet med en lurad kvinna i Karlskoga. Foto: SVT/TT

Äldre kvinna lurades på över 100 000 – sex Sandvikenbor dömda för penningtvätt

Publicerad

När en telefonbedragare lurade av en äldre kvinna över 100 000 kronor behövde han hjälp med att snabbt ta ut pengarna i kontanter. Han vände sig till sex Sandvikenbor i 20-årsåldern som hjälpte till att gå till bankomaten.

Den äldre kvinnan bor i Karlskoga. När en för henne okänd man ringde och hävdade att någon försökt köpa varor i hennes namn blev hon orolig. Men mannen som ringde skulle avstyra köpet – om hon bara gick in på sin internetbank med sitt bank-id.

När det var gjort flyttade mannen pengar från hennes konton – totalt 107 500 kronor – till ett konto som tillhör en man i Sandviken.

Denne skickade i sin tur olika belopp vidare till fem andra personer i Sandviken. Flera uttag gjordes innan banken anade oråd och spärrade den första Sandvikenbons konto.

Svårt gripa huvudman

Nu har Sandvikenborna dömts av Gävle tingsrätt för penningtvätt till villkorliga domar eller skyddstillsyn – men den ursprunglige bedragaren är fortfarande på fri fot.

En förklaring är att inga pengar någonsin flyttades till ett konto som kunde knytas till honom. Polisen kunde inte spåra honom elektroniskt på samma sätt som man gjort med Sandvikenborna.

En annan är att straffvärdet är för lågt för att få tillstånd till att begära ut telefonlistor.

– Och även om man kunde knyta samtalet till ett telefonnummer som hanterades av en viss person, är det inte säkert att det är den person som ringt samtalet, säger Micael Dahlberg, åklagare, om svårigheterna att få fast huvudmännen bakom telefonbedrägerier.

I klippet berättar Micael Dahlberg mer om bedragarens samtal till den äldre kvinnan i Karlskoga.

Så skyddar du dig mot telefonbedragare

• Lämna aldrig ut koder eller känsliga utgifter till någon.

• Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig.

• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer du själv letar upp.

• Lita inte på den som kontaktar dig bara för att personer har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet.

• Om du drabbas eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.