Foto: Fredrik Sandberg / TT

Äldre kvinna lurades på 100 000 över telefon

Uppdaterad
Publicerad

En 83-årig kvinna har blivit lurad på sina pengar över telefon, skriver polisen på sin hemsida. Uppringaren ska ha utgett sig för att jobba på bank och tog ut ett lån på 100 000 kronor på kvinnans konto.

Kvinnan fick samtalet under måndagseftermiddagen, och ombads spärra sitt konto med bankdosa. Personen ska ha utgett sig för att jobba på bank och kvinnan gjorde som hon blev tillsagd.

I samband med det kunde personen ta ut pengar från hennes konto och ta ett lån i hennes namn. Värdet på pengarna uppskattas till drygt 100 000 kronor.

SÅ SKYDDAR DU DIG MOT TELEFONBEDRÄGERIER

• Lämna aldrig ut koder eller känsliga utgifter till någon.

• Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig.

• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer du själv letar upp.

• Lita inte på den som kontaktar dig bara för att personer har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet.

• Om du drabbas eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.