Under året har flera personer i Örebro kommun fått bluffsamtal. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera kommuner varnar för bluffsamtal: ”Säger att de ska spola stamnätet”

Uppdaterad
Publicerad

Under året har privatpersoner i Örebro, Kumla och Hallsberg fått bluffsamtal. Nu är bedragarna i farten igen – både i Örebro och de norra länsdelarna. Bluffmakarna säger bland annat att de ska komma och spola stamnätet eller rengöra ventilationen.

Örebro kommun går nu ut på sin hemsida och i sociala medier och varnar för bluffsamtal – igen. Bluffmakarna har den här gången ringt till boende i Adolfsberg och Nasta och sagt att de arbetar på uppdrag av Örebro kommun.

Monica Engström, enhetschef på ledningsnät i Örebro kommun, säger att bedragarna ringer från ett 010-nummer och att det här är ett arbetssätt som inte används av kommunen.

– Vi spolar ledningar med vår entreprenör. Endast om det är stopp behöver vi komma in i bostaden, men då tar vi kontakt med fastighetsägaren på ett annat sätt än hur det nu gått till i de här fallen.

Även Samhällsbyggnad Bergslagen, där kommunerna i norra länet ingår, varnar för bluffsamtal om vatten och avlopp.

Inte första gången

Någon kännedom om hur många bluffsamtal som ringts har inte kommunen. Men under året har bedragarna varit i farten till och från, enligt Monica Engström har de även ringt till personer i Kumla och Hallsberg.

Hon känner till ett fall där en person gått på bluffen och släppt in bedragarna. I det fallet fick personen ta emot en räkning på 4000 kronor.

– Förmodligen har de kommit ut och gjort ett jobb, men jag vet inte vilket, säger Monica Engström.

Kommunen har inte polisanmält samtalen, det behöver personerna som utsätts göra, konstaterar hon.

– De har ju inte gjort oss på kommunen något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer