Visa alla (2)

Sexåriga flickan hittad vid liv – befann sig 500 meter från platsen där hon försvann

Under söndagen gjordes en stor sökinsats efter en sexårig flicka som försvunnit i närheten av Blacksåsberget utanför Hudiksvall. Först vid 01-tiden, tretton timmar efter försvinnandet, hittades hon vid liv.
– En av våra hundpatruller påträffade henne i ett sökområde som vi hade prioriterat, så det känns ju jättebra, säger Johan Olsson, insatschef vid polisen, till SVT Nyheter.

Vid 11:30-tiden på söndagen försvann en sexårig flicka från sin familj när de var på väg upp på Blacksåsberget utanför Hudiksvall. Det var under en utflykt tillsammans med flickans familj som hon försvann när familjen var på väg upp till en utkiksplats.

Polisen inledde en sökinsats efter flickan där man sökte med både hundpatrull, helikopter och fjällräddare.

Sent på kvällen sattes en skallgångskedja in som tog över efter hundpatrullerna. Sammanlagt 130 personer – 20 från Fjällräddningen och 110 frivilliga sökte under kvällen efter flickan.

LÄS MER: Stor sökinsats i Hudiksvall – 6-årig flicka försvunnen

– Platsen där hon hittades var cirka 500 från där hon försvann. Sedan är det lite oklart hur hon rört sig i området, det vet vi inte, säger Johan Olsson på polisen i Region Mitt.

Regn och kyla försvårade

Vid 23-tiden sattes en skallgångskedja i gång av organisationen Missing people. Regn och kyla gjorde även sökinsatsen svårare, enligt Rickard Svedjesten, fjällräddare på plats, som vittnade om väldigt brant och svår terräng på vissa ställen.

– Det krävs mycket folk och det är ett tufft jobb att söka igenom det här området. Vi har hjälp av frivilliga nu och kommer att jobba hela natten, sa han till SVT:s reporter på plats.

Flickan hittades knappt två timmar senare i skogsterräng.

– Som jag förstår det så påkallade hon hundförarens uppmärksamhet. Hon verkar lite medtagen men helt okej. Hon är hos sina föräldrar nu och har inte behövt uppsöka vård, säger Johan Olsson.

LÄS MER: Robert hjälpte till att hitta försvunnen fyraåring

Hur känns det nu?

– Det är en oerhörd lycka och lättnad. Det är det för alla som jobbat med det här.

Många ville hjälpa till

Flickan ska ha sprungit före till utsiktsplatsen på berget tillsammans med sin bror och då kommit bort från familjen. Sökandet påkallade stor uppmärksamhet i Hudiksvall med omnejd under söndagskvällen och polisens växel blev nedringd av människor som erbjöd sig att hjälpa till.

– Det är en av de bättre sökinsatser jag varit med på. Bra kommunikation mellan alla inblandade. Fjällräddningen har varit till en stor hjälp med sin expertis, säger Johan Olsson.

Blacksås naturreservat ligger cirka två mil sydväst om Hudiksvall och är ett populärt turistmål med dramatiska branter. Blacksåsberget är 270 meter högt och har ett av länets längsta stup i öster som är cirka 150 meter.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer