Foto: SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Stor sökinsats i Hudiksvall – 6-årig flicka försvunnen

Publicerad

Under söndagen har polisen dragit igång en stor sökinsats efter en sexårig flicka som försvunnit i närheten av Blacksåsberget utanför Hudiksvall. Sent på kvällen sattes en skallgångskedja in som tog över efter hundpatrullerna. 130 personer; 20 från Fjällräddningen och 110 frivilliga sökte under natten efter flickan.
– Hon har hittats välbehållen, det var en hundpatrull som hittade henne. Vi har precis fått det här beskedet. I stunden har jag ingen information om exakt hur och var, säger Johan Olsson, insatschef, till SVT Nyheter.

Vid 11:30-tiden försvann en sexårig flicka från sin familj när de var på väg upp på Blacksåsberget utanför Hudiksvall. Det var under en utflykt tillsammans med flickans familj som hon försvann när familjen var på väg upp till en utkiksplats.

Polisen inledde en sökinsats efter flickan där man sökte med både hundpatrull, helikopter och fjällräddare.

– Det är en ganska stor insats. Vi söker med egna resurser, patrull, helikopter, hundpatrull. Vi har också kallat in hjälp från nästan 25 fjällräddare i Jämtland och för en liten stund sen begärde vi hjälp av hemvärnet, berättar Nina Dahlström vakthavande befäl på polisens region mitt.

Kallar in jägare

Enligt uppgifter till SVT stötte polisen på björn i området och kallade in jägare för att söka efter björnen. Enligt Mikael Hedström, presstalesman för polisen i region Mitt är det inte en uppgift som kan bekräftas.

– Civila jägare som känner till området har kallats in och om man nu har stött på björn kan jag inte uttala mig om men vi vill förbereda oss på hur vi ska agera om vi träffar på det, säger han till SVT.

”Söker tills vi hittar flickan”

En sökinsats påbörjades från luften med två helikoptrar.

– Det är en mycket ogästvänlig terräng och vi har begärt hjälp från bland annat militären. Vi har tagit de resurser vi kan från regionen och så får vi se senare om vi måste uttöka stödet, vi har stort tålamod söker tills vi hittar flickan, säger han.

Enligt uppgifter till polisen bedöms den försvunna flickan var tunt klädd med tanke på att det regnar i området.

Vid 23-tiden på kvällen sattes en skallgångskedja in i samarbete med organisationen Missing people. 130 personer; 20 från Fjällräddningen och 110 frivilliga söker under natten efter flickan.

Rickard Svedjesten, fjällräddare på plats, säger till SVT Nyheter att det är en väldigt brant och svår terräng på vissa ställen.

– Det krävs mycket folk och det är ett tufft jobb att söka igenom det här området. Vi har hjälp av frivilliga nu och kommer att jobba hela natten, säger han.

Vid 01-tiden på natten kom beskedet att flickan hittats välbehållen.

– Hon hittades ute i terrängen och ska vad jag hört vara vid god vigör, säger Emil Sundkvist, vakthavande befäl på region mitt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer