Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan berättar Anna Runesson, regionkoordinator mot människohandel och prostitution, om den nya gruppen kvinnor och hur sexhandeln har förändrats i och med coronapandemin. Foto: Carl Edholm/SVT

Sexhandeln förändras under pandemin – nya kvinnor tvingas till prostitution

Uppdaterad
Publicerad
Under coronapandemin har sexhandeln i region Mitt, där Gävleborg ingår, förändrats. Polisen märker av en ökad rörlighet bland personer som ägnar sig åt människohandel samt att det finns en ny grupp kvinnor som annonseras ut på nätet.

– Det viktigaste är att lokalisera dem, och erbjuda dem stöd, säger Anna Runesson, NMT, Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel.

Hallickarna levererar kvinnorna

I Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel (NMT) region Mitt där Gävleborg ingår, ser man en ökad rörlighet bland hallickar under coronapandemin.

Hallickarna i region Mitt, det vill säga Uppsala, Västmanland och Gävleborg, är annars i stort centrerade runt Uppsala – kvinnorna levereras nu istället helt enkelt till den stad där köparna finns. Gävle bland annat. ​

– Man reser med sina kvinnor på så kallade ”out call”, där man kanske befinner sig i en annan stad i regionen än där man bor. Man blir utkörd till sexköparen istället, säger Anna Runesson.

Tidigare okänd grupp kvinnor annonseras ut på nätet

Bland de större städerna i region Mitt, Västerås, Uppsala och Gävle, är Gävle den stad med minst aktivitet bland sexköpare.

En konsekvens av coronapandemin har haft på sexhandlen i region Mitt är att en ny grupp kvinnor annonseras ut på nätet.​

– Vi ser att det kommer hit kvinnor som på grund av pandemin blivit av med jobbet i sina hemländer. Vilket gjort att man tvingats in i prostitution, säger Anna Runesson.

Ökad konkurrens skapar utsatt situation

Tidigt under pandemin minskade sexköpen kraftigt vilket har skapat en ökad konkurrenssituation om kunderna.

– Då kan man tvingas att erbjuda tjänster som man annars inte alls hade gått med på, säger Anna Runesson.

Hör Anna Runesson berätta mer om hur sexhandeln förändrats under coronapandemin i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet