I dag fredag begravs Shahram Tajik i Iran. Han kom till Gävle 2014 och har haft Gunnel Boberg som sin vårdnadshavare. Foto: privat, SVT

Shahram Tajik från Gävle dog i flygkraschen – i dag begravs han

Uppdaterad
Publicerad

I dag fredag begravs Shahram Tajik – Gävlebon som omkom när ett passagerarplan sköts ner i Iran förra veckan.

Shahram kom till Sverige som 15-åring. På plats i det nya landet blev Gunnel Boberg hans nya vårdnadshavare.

Den ukrainska ambassaden i Iran uppgav först att kraschen berodde på ett motorhaveri. Några dagar senare tog de tillbaka uttalandet och Iran medgav att raketer, avfyrade efter ett misstag, orsakat kraschen.

”Varit med om så mycket”

Kort efter kraschen fick Gunnel Boberg ett telefonsamtal från en integrationspedagog som kände Shahram.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

– Han sa att Shahram var med på flygplanet som hade störtat. Glada och positiva Shahram som har varit med om så mycket, säger Gunnel Boberg.

Kom till Gävle 2014

Shahram kom till Sverige från Iran. Resan tog sex månader och innefattade bland annat att sitta fängslad i Turkiet i två månader.

Han har sedan han kom till Gävle 2014 läst in hela grundskolan och var planerad att ta studenten från Polhemskolan till våren.  

– Sverige och Gävle betydde jättemycket för honom. Han har kämpat hela livet och så dör han på det här viset, säger Gunnel Boberg.

Begravningen av Shahram Tajik sker i Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet