Ny video visar: Iran sköt två robotar mot det ukrainska planet

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av 30 sekunder sköts två robotar mot det ukrainska flygplanet som lämnade Teherans flygplats tidigt på morgonen den 8 januari. New York Times har verifierat en video från en övervakningskamera som sägs visa robotskjutningarna.

Övervakningskameran som fått robotskjutningarna på film var monterad på ett tak i byn Bidkaneh, knappt två kilometer från en iransk militäranläggning, skriver New York Times.

I videon sägs det framgå hur flygplanet vänder tillbaka mot Teherans flygplats efter att det träffats av robotarna. Planet börjar i det här läget brinna. Minuter senare exploderar det och kraschar slutligen, skriver New York Times.

Sköts ner av misstag

Det tog Iran tre dygn att erkänna att planet med 176 människor ombord hade skjutits ner av dem själva. Det skulle dock ha skett av misstag. Man befarade att det var en motattack från USA, då detta skedde bara timmar efter att Iran hade attackerat två amerikanska militärbaser i Irak.

New York Times var först med att verifiera en video som visade hur det ukrainska Boeing-planet faktiskt sköts ner. Den videon hade filmats med en mobiltelefon.

Personen som filmade hade uppgett att han hade hört en smäll och därför började filma.

30 personer har gripits

Iran dementerade till en början samtliga uppgifter om en eventuell nedskjutning, och kallade anklagelserna för psykologisk krigföring. Under lördagsmorgonen bekräftade man det dock och sa att det berodde på den mänskliga faktorn.

Revolutionsgardet har tagit på sig det fulla ansvaret och president Hassan Rohani har sagt att de ansvariga ska straffas.

Protester har brutit ut i flera iranska städer där människor skanderar mot de ansvariga för flygkraschen och landets ledare. Under tisdagen sa en talesperson för regimen att man gripit 30 personer, skriver Reuters.

Datumet som visas i filmen kan tolkas som att den är inspelad i oktober 2019, men New York Times förklarar det med en kombination av konvertering till persisk tideräkning och att klockan i kameran troligen går en dag efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.