Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon syns hur något som ser ut som ett flygplan träffas av ett lysande objekt – tio sekunder senare hörs en explosion.

Här är videon som sägs visa nedskjutningen av planet

Uppdaterad
Publicerad

Här är videoklippet som sägs visa hur flight PS752 skjuts ner av en robot strax efter att det lyfte från Teherans flyglats. 176 människor dödades i kraschen. Videon publicerades först av New York Times, som samarbetat med researchnätverket Bellingcat.

New York Times säger sig ha verifierat att videon är äkta.

Nätdetektiverna Bellingcat – ett nätverk av journalister, bloggare, forskare och andra nätanvändare som tillsammans gör grävande avslöjanden – kommer fram till samma slutsats. Genom att bland annat använda data i klippet, satellitbilder och sajten Flightradar24 säger sig Bellingcat ha kunnat verifiera att videon är äkta.

– Vi kan vara väldigt säkra just på slutsatserna vi dragit i vår analys. Vi är väldigt säkra på att videon är filmad på den platsen, att explosionen som visas inträffade i flygplanets bana. Men det bör noteras att vi inte kan säga säkert eller bevisa att det här planet skjutits ned. Det får vänta tills den officiella utredningen, säger Nick Waters, analytiker vid Bellingcat.

Nätdetektivernas slutsats

Bellingcat var i princip först med att slå fast att Ryssland låg bakom nedskjutningen av Malaysian Airlines Flight 17 över Ukraina år 2014 genom att följa digitala spår i sociala medier.

– Jag tror att det här fallet är enklare. I Ukraina sköts MH17 ner över ett omstritt område där båda sidor verkar ha flygvärnsrobotar så där fanns viss debatt. I Iran befann sig planet där det inte verkar ha funnits andras plan eller flygförsvar. Så om planet sköts ned av en robot så måste den roboten nästan säkert ha kommit från iranska väpnade styrkor.

Nästa steg är enligt Nick Waters att försöka utreda huruvida robotar var nävarande i området och om det finns bevis kring kraschplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.