Utrikesministern: ”Mina tankar går till alla familjer och vänner som har mist nära och kära” Foto: NRK, Ebrahim Noroozi/TT

Ann Linde: Fler än tio svenskar kan ha dött

Uppdaterad
Publicerad

Över 170 personer omkom när ett ukrainskt flygplan kraschade i Iran på onsdagsmorgonen. Enligt uppgifter från både flygbolaget och Ukrainas utrikesminister fanns det tio svenskar ombord, bland dem en svensk barnfamilj. UD bekräftar att svenskar har omkommit, men inte hur många.

– Ukraina har meddelat att det handlar om tio personer, men det kan vara fler, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Förutom tio svenskar fanns bland annat 82 iranier, 63 kanadensare och elva britter ombord på planet som tillhör Ukraine international airlines, enligt Ukrainas utrikesminister.

– Det är en förfärlig och chockerande händelse. Flera svenskar har omkommit, säger Ann Linde till TT.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Ukrainas säkerhetsråd säger att elva ukrainska medborgare dödades i kraschen, inklusive de nio besättningsmedlemmarna. Svenska UD bekräftar att ett antal svenskar var ombord och har omkommit.

– Vi arbetar intensivt i att få klarhet om antalet svenskar, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på Utrikesdepartementet till SVT Nyheter.

Anhöriga uppmanas kontakta UD

Genom svenska ambassaden i Teheran samt på UD i Stockholm arbetar man med att få klarhet i antalet omkomna svenskar i flygkraschen i Teheran.

– Det är viktigt att informera anhöriga först innan vi bekräftar dödsfall offentligt, säger Diana Qudhaib.

Samtidigt meddelar UD att de i det fortsatta arbetet utgår ”från att det dessvärre kommer röra sig om ett flertal avlidna svenskar”.

Bland bekräftade svenskar som omkommit finns en barnfamilj från Stockholms län och en man i 20-årsåldern från Gävle.

UD har gått upp i krisorganisation och uppmanar oroliga anhöriga att ringa på telefon 08-405 92 00 och svenskar på plats i Iran att ta kontakt med sina anhöriga.

”En tragedi”

Utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att hon ”med stor sorg” har mottagit beskedet om flygolyckan i Iran.

”Svenskar fanns ombord och har förolyckats. Mina varmaste kondoleanser till de anhöriga. Det är en tragedi för de drabbade, deras familjer och vänner. UD:s krisorganisation är igångsatt”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet