Iranska utredare: Det ukrainska planet larmade aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Enligt rapporter från iranska utredare kontaktades aldrig flygledningen angående problem ombord på det ukrainska flygplanet, som kraschade utanför Teheran under onsdagsmorgonen. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det ukrainska flygplanet, av modellen Boeing 737, med 176 personer ombord försökte vända tillbaka mot flygplatsen när det kraschade. Det slår iranska utredare fast i en rapport som släppts om olyckan, skriver AP.

Personal ombord på planet ska inte heller ha kontaktat flygledningen angående problem ombord på planet.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Var på väg mot Kiev

Enligt rapporten ska en brand ha brutit ut ombord innan planet gick ner. I samband med kraschen ska det ha skett en stor explosion, eftersom planet var fulltankat inför flygningen mot den ukrainska huvudstaden Kiev, som var slutdestinationen.

Rapporten bekräftar också att flygplanets båda färdskrivare, det som ibland kallas ”svarta lådan”, har hittats och analyserats, men att delar av minnet försvunnit på grund av skador på dem.

Prioriterat ärende i Ukraina

Kort efter kraschen gick den ukrainska ambassaden ut och påstod att ett motorhaveri låg bakom olyckan. Flygbolaget förnekade att det skulle vara fallet och ambassaden drog senare tillbaka påståendet. Nu har ukrainska utredare anlänt till Iran för att hjälpa till i arbetet att slå fast vad som egentligen hände den där onsdagsmorgonen.

– Ukrainas prioritering är att identifiera orsakerna till flygolyckan, vi kommer säkerligen att ta reda på sanningen, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett uttalande.

Landssorg i Kanada

Minst tio svenska medborgare befann sig ombord på planet, enligt svenska utrikesdepartementet. Samtliga har omkommit.

Enligt uppgifter ska 138 av offren ha varit på väg till Kanada och 63 av dem var kanadensiska medborgare vilket gör olyckan till en av de värsta flygolyckor i kanadensisk historia och under onsdagskvällen sörjde landet.

– Vår förlust är obeskrivbar. Det är en hjärtskärande tragedi, säger premiärminister Justin Trudeau.

Flygplanet ska ha varit tre och ett halvt år gammalt och nyligen varit inne på service.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet