Haverikommissionens expert: Ytterst allvarligt och viktigt att utredningen får fortgå

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av det nedskjutna flygplanet fortsätter i Iran. Men att misstaget skedde inom militär verksamhet förenklar inte situationen, menar Peter Swaffer, Sveriges representant i utredningen om flygkraschen i Iran.

Under tidig lördagsmorgon medgav Iran att man skjutit ner passagerarplanet under onsdagsmorgonen, där 176 människor omkom.

– Om det nu är så att skjutningen skett av misstag är händelsen ändå att betrakta som en olycka och ska utredas enligt internationella bestämmelser. En komplikation är ju att det är ett misstag inom militär verksamhet och det förenklar inte situationen fortsättningsvis, säger Peter Swaffer, avdelningschef för luftfart på Statens haverikommission.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

”Iranska säkerhetsmyndigheten har skött det här korrekt”

Han blev tidigare i veckan utsedd till Sveriges representant i utredningen av flygkraschen och säger att både förväntningen och förhoppningen är att utredningen fortsätter och att berörda personer hålls involverade.

– Vi har valt att inte kontakta Iran än utan betraktar det som att utredningen fortlöper som den ska och att detta var ett misstag. Hade det skett avsiktligt hade det varit ett annat läge, men nu avvaktar vi och låter dem kontakta oss.

Hur förändras arbetet med utredningen i och med Irans medgivande?

– Det handlar om ett civilt, kommersiellt flygplan som lyft från en öppen, internationell flygplats in i ett luftrum som inte är stängt. Så att det då skjuts ner, av misstag eller inte, är ytterst allvarligt. Det är så viktigt att utredningen får fortgå.

Hur har informationen gått hittills?

– Iranska säkerhetsmyndigheten har skött det här korrekt. De har varit snabba, tydliga och informativa och mejlade mig och övriga representanter om att man bland annat avsåg att ta hjälp av franska haverikommissionen. Det är ett steg i rätt riktning som påvisar öppenhet, säger han.

Syftet är att främja flygsäkerheten

Iran slog först ifrån sig uppgifterna om att planet skjutits ner, men ändrade sig under lördagsmorgonen och medgav att så var fallet. Peter Swaffer understryker dock att hans arbete som Sveriges representant helt och hållet handlar om att främja flygsäkerheten.

– Det politiskt militära spåret får andra bedöma, men att man gör den här vändningen kan man tänka sig tyder på att man inte hade något annat val, att det finns tydlig bevisföring. Vår förhoppning är att utredningen, med denna öppenhet, får fortgå för att säkerställa att det inte händer igen, säger han.

Sveriges rätt som drabbad stat

17 personer hemmahörande i Sverige omkom när planet sköts ner. Det betyder att Sverige fortsättningsvis har rätt att få ta del av utredningen. Men om han själv kommer åka ner och besöka nedslagsplatsen är osäkert.

– Det ska vara ett tydligt syfte för att göra det. Det får bli ett politiskt beslut om det men vi ser inte behovet att åka ner ur ett utredningstekniskt perspektiv, utan det viktiga är att finnas till hands för de anhöriga till de omkomna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet