Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Kanadas premiärminister Justin Trudeau Foto: Stepan Franko, EPA, Adrian Wyld, AP / TT

Ukraina och Kanada utkräver ansvar för nedskjutna planet

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina och Kanada, som förlorade elva respektive 57 medborgare när Iran sköt ned det ukrainska Boeing-planet med 176 personer ombord, kräver nu att ansvar tas.

– Vi inväntar en officiell ursäkt och att ekonomisk kompensation utbetalas, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tidigt på lördagsmorgonen svensk tid erkände Irans president Hassan Rouhani att det ukrainska planet skjutits ned på grund av mänskligt fel, och kallar det ”ett oförlåtligt misstag”.

I ett uttalande publicerat av CNN skriver Kanadas premiärminister Justin Trudeau att fokus nu ligger på att skipa rättvisa för de omkomnas familjer.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

”Detta är en nationell tragedi, och alla kanadensare sörjer tillsammans. Vi kommer fortsätta arbeta med våra partners runt om i världen för att säkerställa en komplett och grundlig utredning, och Kanadas regering förväntar sig fullt samarbete från iranska myndigheter”, skriver Trudeau.

Kräver ekonomisk kompensation

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger enligt Reuters att han förväntar sig en fullskalig utredning från Irans håll.

– Vi förväntar oss att de ansvariga ställs inför rätta, och vi hoppas att utredningen fortgår utan förseningar eller förhinder, säger han.

Vidare säger presidenten att Ukraina inväntar en officiell ursäkt och ekonomisk kompensation från Iran samt att de omkomnas kvarlevor förs till Ukraina, och uppmanar Iran att ge ukrainska utredare full tillgång till, och samarbete i, utredningen.

Enligt ett skriftligt uttalande från Rouhani, publicerat av CNN, verkar Ukrainas krav komma att tillmötesgås. Han skriver bland annat att han instruerar landets myndighetsorgan att ”vidta alla nödvändiga åtgärder för att kompensera och sympatisera med de drabbade familjerna” och att landets utrikesdepartement ”fullt ut kommer att samarbeta för att identifiera och återbörda offrens kroppar till deras familjer”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet