Sattelitbild av området där flyget kraschade. Foto: Maxar Technologies/ TT

Iransk befälhavare tar på sig ansvaret: ”Önskade jag vore död”

Uppdaterad
Publicerad

Iran medger att man av misstag råkade skjuta ner det ukrainska passagerarplan som kraschade i onsdags. Det iranska flygvapnets högste befälhavare, Amir Ali Hajizadeh, tar personligen på sig ansvaret för nedskjutningen.

Enligt den iranska militären sköts planet ned av misstag då det rörde sig nära en känslig militärbas ”på en höjd och på ett sätt som påminde om ett fientligt mål”, samtidigt som det iranska luftförsvaret befann sig på en förhöjd beredskapsnivå.

Det iranska flygvapnets högste befälhavare Amir Ali Hajizadeh sade i ett tv-sänt uttalande att han ”önskade att han vore död” när han fick beskedet om kraschen. Han sade också att han tar fullt ansvar för det inträffade och ber nationen om ursäkt. Enligt Hajizadeh förväxlades det ukrainska planet med en kryssningsrobot.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Vid en presskonferens senare på dagen sa dock Hajizadeh att han begärt att alla kommersiella flygningar i Iran skulle ställas in tills dess att det spända läget mellan landet och USA lättat – men att de personer inom armén som har befogenhet att vidarebefordra en sådan begäran till regeringen valt att inte göra det.

”Katastrofalt misstag”

Irans president Hassan Rouhani bekräftar att planet skjutits ned och kallar det ett ”oförlåtligt misstag”.

”Arméns interna utredning har fastslagit att robotar avfyrade på grund av mänskligt fel beklagligt nog orsakade det ukrainska planets hemska krasch och 176 oskyldiga människors död”, skriver Rouhani och tillägger att de ansvariga kommer att identifieras och åtalas.

Även Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, framför sina kondoleanser och uppmanar till en utredning, enligt nyhetsbyrån AP.

Kanada och Ukraina utkräver ansvar

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif lägger en del av skulden på USA i ett eget Twitterinlägg.

”En sorgens dag. Preliminära slutsatser av arméns interna utredning: mänskligt fel i en tid av kris orsakad av USA:s äventyrlighet ledde till katastrofen”, skriver han.

Kanada och Ukraina, som förlorade 57 respektive elva medborgare, utkräver nu ansvar för nedskjutningen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger också att han förväntar sig en officiell ursäkt, ekonomisk kompensation från Iran och att de omkomnas kvarlevor förs till Ukraina.

Ett uttalande av Hassan Rouhani, publicerat av CNN, tyder på att Zelenskyjs krav kommer att tillmötesgås. Den iranske presidenten skriver att offrens familjer kommer kompenseras och utlovar fullt samarbete för att se till att de omkomnas kvarlevor återbördas till deras familjer.

Flygkraschen i Iran är långt ifrån den enda som orsakats av felaktiga beslut av militär personal. Band annat sköts ett iranskt passagerarplan ned av en projektil från ett amerikanskt fartyg 1988. Samtliga ombord, totalt 290 personer, omkom då. USA fick efter en överenskommelse med Iran betala tiotals miljoner dollar i ersättning till de drabbade familjerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet