Experten: Avgörande hur Iran hanterar ansvarsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Iran medger att det ukrainska passagerarplanet som kraschade i onsdags sköts ner av misstag. Den stora frågan nu blir vem som bär ansvaret för det som skett, säger Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.

Uppgifterna om Irans medgivande kom i landets statliga tv tidigt under lördagsmorgonen, och enligt tv-kanalen var det den mänskliga faktorn som låg bakom misstaget att skjuta ner planet, som enligt Iran kom nära ett militärt område.

– De har ju förnekat att det skulle vara ett möjligt scenario i flera dagar, men vid det här laget är det nog både den tekniska bevisningen och det faktum att flera andra länders regeringar har gått ut och sagt att vad de tror som gör att det blir omöjligt att hålla fast vid att det inte var så det gick till, säger Rouzbeh Parsi, mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

”Ett enormt trovärdighetsproblem”

Han menar att man ändå måste låta den tekniska utredningen få ha sin gång.

– Men det blir också nödvändigt för den iranska regeringen nu att vara så transparent som möjligt just därför att det här har blivit ett enormt trovärdighetsproblem.

Har man hörsammat transparenskravet som kommit från flera håll?

– Det här är en början i alla fall, men sedan återstår det att se hur långt den utredningen vill gå, framför allt ansvarsutkrävandet är ju det stora frågetecknet. Det är ju inte den iranska republikens starka sida så det återstår nu att se hur långt man är villig att gå för att faktiskt utröna vem det var som bär ansvaret, säger han.

Fokus flyttat från drönarattacken

Att relationerna i regionen kommer påverkas av medgivandet, tror han inte. Däremot menar han att drönarattacken där åtta människor omkom, bland annat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, har hamnat i skymundan och att fokus nu har flyttats.

– Det handlar just nu om relationerna till de länder som är inblandade i detta, som har offer som var på planet, men också inrikespolitiskt hur långt är man villig att gå i att utkräva ansvar och hur det kommer att slå politiskt mellan de olika grupper som ständigt slåss om makten, säger Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet