”Alla som borde straffas måste straffas”, säger Irans president Hassan Rohani om de ansvariga för att ett ukrainskt passagerarflyg sköts ner i Iran förra veckan. Foto: Peter Klaunzer/AP/TT

Rohani: Ansvariga för flygkraschen ska straffas

Uppdaterad
Publicerad

Irans president Hassan Rohani säger att de personer som är ansvariga för nedskjutningen av det ukrainska Boeing 737-800-planet måste straffas. Det uppger AFP.

I ett tv-sänt tal säger Irans president att det var ett oförlåtligt misstag som låg bakom nedskjutningen och han lovar att händelsen ska utredas noggrant.

-Att den iranska militären erkänt sitt misstag är ett bra första steg. Vi bör försäkra människor om att det inte kommer att hända igen, säger Hassan Rohani.

Enligt honom är det inte bara en person, utan flera, som är ansvariga för nedskjutningen.

– Det är viktigt för vårt folk att vem som helst på vilken nivå som helst som var ansvarig eller vårdslös straffas, sa Hassan Rohani i sitt tal.

”Alla som borde straffas måste straffas”

Den iranska statens juridiska talesperson Gholam Hossein Esmaili säger att flera personer har gripits på grund av nedskjutningen av planet.

– Alla som borde straffas måste straffas, säger Hassan Rohani.

Totalt 176 personer dog när flygplanet sköts ner strax efter att det lyft från flygplatsen Imam Khomeini utanför Teheran den 8 januari. Bland de omkomna fanns 17 personer hemmahörande i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkrasch i Iran

Mer i ämnet