Människor samlades i Teheran i helgen för en minnesstund för offren i flygkraschen. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Iran nekar till att ha mörkat nedskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Irans regering nekar till att ha mörkat att landet av misstag sköt ned ett trafikflygplan.

– I dessa sorgliga dagar har mycket kritik riktats mot relevanta företrädare och myndigheter. Vissa företrädare har till och med anklagats för att ljuga och ha mörkat, men ärligt talat var det inte så, säger regeringstalespersonen Ali Rabiei i statlig tv.

Kritiken har kommit fram under bitvis kaotiska demonstrationer i huvudstaden Teheran och i öppet kritiska tidningsrubriker.

I lördags, efter att i tre dagar ha hävdat motsatsen, medgav landet att planet skjutits ned och bad om ursäkt.

Alla 176 personer som befann sig på planet omkom i kraschen. De flesta av dem var iranier med dubbla medborgarskap. 17 av dem var hemmahörande i Sverige medan 57 av passagerarna var kanadensare. De övriga kom från Iran, Ukraina, Afghanistan, Tyskland och Storbritannien.

Irans president Hassan Rohani har beklagat nedskjutningen och lovat att de ansvariga ska straffas för det ”oförlåtliga misstaget”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.