Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Flygbasen träffades av flera robotar” Visa alla (3)
Visa alla (3)

Iran attackerar amerikanska militärbaser i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Iransk militär har avfyrat minst ett dussintal robotar mot amerikanska mål i Irak. Attacken beskrivs som en hämnd efter dödandet av iranske generalen Qassem Soleimani.

SVT rapporterade · Iran attackerar amerikanska mål

DETTA HAR HÄNT
• Strax efter midnatt den 8 januari avfyrade Iran flera robotar mot amerikanska mål i Irak.
• Attacken uppges vara hämnd för att den iranske generalen Qassem Soleimani dödades av USA, skriver den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars.
• Exakt hur många robotar som avfyrats är oklart. Enligt iransk statlig tv var det 15 stycken, medan irakisk militär uppger att 22 robotar sköts mot flygbasen, skriver Reuters. USA:s försvarsdepartement uppger "minst ett dussintal" 
• Även uppgifterna om skadeläge och dödsfall går isär.
 
01.55
USA:s försvarsdepartementet Pentagon uppger att "fler än ett dussintal raketer har avfyrats från Iran mot två militärbaser i Irak, där det finns amerikanska soldater".
02.03
USA:s president Donald Trump talar nu med sina rådgivare. Presidenten kommer snart komma med ett uttalande.
02.15
Iran hotar nu att gå till attack i USA om landet svarar. "Den här gången kommer vi att svara i USA", säger revolutionsgardets specialstyrka i ett uttalande, enligt CNN
02.15
Vad kommer Trump att säga, förklara krig mot Iran?
Hej John! Tack för frågan. Svårt att spekulera i det. Men han väntas snart tala till nationen. Jag återkommer då.
02.32
Flera raketer har avfyrats mot militärbasen Ain al-Asad utanför Bagdad i Irak, men raketer har även avfyrats mot en militärbas i närheten av Erbils flygplats, skriver nyhetsbyrån Reuters.
02.38
Bilden från iransk tv visar attacken mot Ain al-Asad.
 
02.50
Har det kommit uppgifter om skadeläget?
Hej Adde! I nuläget har vi inga uppgifter om att någon ska vara skadad fysiskt. 
02.54
Ungefär 70 svenska soldater befinner sig i Irak. Enligt Försvarsmakten är de oskadda.
03.04
Vita husets presstalesperson Stephanie Grisham säger nu att det inte kommer att komma något mer skriftligt uttalande tisdag natt, amerikansk tid. En källa i Vita huset säger också att Trump inte kommer att uttala sig än, skriver CNN

USA:s försvarsdepartement skriver i ett uttalande att ett dussintal raketer har avfyrats från Iran mot två militärbaser i Irak, där det finns amerikanska soldater. Det handlar om flygbasen Ain al-Asad och en bas i närheten av Erbils flygplats.

Enligt iransk tv har 80 amerikanska ”terrorister” dödats, men USA uppger att inga dödsfall inträffat.

”Irans hämnd har inletts”

Iransk tv bekräftar att det har avfyrats raketer från huvudstaden Teheran, enligt nyhetsbyrån AP.

Irans utrikesminister Javad Zarif ​har bland annat skrivit på Twitter att ”Iran agerade i självförsvar. Vi söker inget krig”.

Den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars skriver på Twitter att attacken är en hämnd för att den iranske generalen Qassem Soleimani, chef för revolutionsgardets specialstyrka Quds, dödades i en amerikansk drönarattack i Bagdad i fredags. ”Irans hämnd har inletts”, skriver Fars.

Amerikansk flygbas utanför Bagdad

De första uppgifterna om attackerna kom efter midnatt svensk tid. Då uppgavs att minst sex raketer avfyrats mot den amerikanska flygbasen Ain al-Asad utanför Bagdad i Irak.

Efter att ha varit tyst i flera timmar skrev sedan USA:s president Donald Trump på Twitter: ”Allt är bra. Vi har den starkaste militären i världen. Jag kommer att komma med ett uttalande i morgon (eftermiddag svensk tid, reds anm)”.

Vid symbolen ligger Ain al-Asad. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet