Båtar, tillhörandes det iranska revolutionsgardet, patrullerar nära amerikanska militärfartyg nära Kuwait den 15 april. Foto: TT Nyhetsbyrån

Trump uppmanar beskjutning av iranska fartyg

Uppdaterad
Publicerad

Tonläget mellan USA och Iran har på nytt ökat. I dag twittrar amerikanske presidenten Donald Trump att han beordrat att iranska fartyg ska beskjutas.

USA:s president Donald Trump har beordrat flottan att beskjuta iranska fartyg som uppträder ”provokativt” i Persiska viken. Beskedet kommer sedan elva av revolutionsgardets fartyg för en vecka sedan närmat sig amerikanska örlogsfartyg i regionen ”på ett farligt och provokativt” sätt.

”Jag har instruerat USA:s flotta att beskjuta och tillintetgöra samtliga iranska stridsfartyg som trakasserar våra skepp till havs”, skriver Trump på Twitter.

Konflikten mellan USA och Iran

En talesperson för den iranska militären säger till statliga nyhetsbyrån Isna att USA ägnar sig åt ”översitteri”.

Ländernas redan spända relation har förvärrats sedan USA dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i en drönarattack i Irak i den 3 januari. Iran svarade med att beskjuta militärbaser i Irak där amerikanska soldater var stationerade. Upptrappningen fick många att befara ett regelrätt krig mellan USA och Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet