Foto: Pernilla Edholm/ SVT

Han jobbar för USA:s militär i Irak: ”Mer rädd i dag”

Uppdaterad
Publicerad

I sju år har Hussein al-Kaabi arbetat för de amerikanska styrkorna i Irak. Ett jobb han håller hemligt för sina grannar. SVT:s Mellanösternteam har träffat en av de irakier som tar stora risker genom att arbeta för USA:s militär i landet.

För en dryg vecka sedan var Hussein al-Kaabi på sin arbetsplats på Ain al-Asadbasen i Irak när sirenerna började tjuta. Iran hade avfyrat missiler mot basen – och Hussein sprang för sitt liv mot skyddsrummet.

– Jag var fruktansvärt rädd. Basen är väldigt stor och alla hann inte till skyddsrummet. Men även där inne skakade golvet under oss, explosionerna var väldigt kraftiga, säger han.

Konflikten mellan USA och Iran

”Skulle inte tveka att döda mig”

Hussein al-Kaabi är elektriker och heter egentligen någonting annat. Men han vill inte gå ut med sitt riktiga namn i rädsla för att bli måltavla för attacker.

– Det finns miliser här i Irak som inte skulle tveka att döda mig om de visste att jag arbetar för amerikanerna, säger han.

Irans missilanfall mot amerikanska mål i Irak den 8 januari genomfördes som en hämnd för att USA dödat den iranske generalen Qassem Suleimani några dagar tidigare. Iran hade varnat i förväg om anfallen som riktades mot Ain al-Asadbasen i västra Irak och mot en bas i kurdiska Erbil i norr. Ingen person dödades, men fyra irakiska och elva amerikanska soldater skadades.

Oro för upptrappning

I Irak har året börjat chockartat. Efter stormningen av den amerikanska ambassaden i Bagdad och USA:s drönarattack som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani har oron vuxit för att maktkampen mellan Iran och USA ska leda till mer upptrappning.

Irak befinner sig i en extremt svår position. 5 000 amerikanska soldater är stationerade här samtidigt som USA:s ärkefiende Iran har stort inflytande i landet. Efter USA:s attack mot Qassem Soleimani i Bagdad har det irakiska parlamentet röstat för att de amerikanska styrkorna ska lämna landet. USA:s president Donald Trump hotar Irak med ekonomiska sanktioner om kravet genomförs.

”I dag är jag mycket mer rädd”

Hussein al-Kaabi säger att de Iranstödda miliser som har ungefär 140 000 män i vapen i Irak och som utgör en hörnsten i den irakiska armen har ett allt större inflytande i Irak i dag.

– Jag var försiktig med att berätta om mitt arbete även före de dödade Soleimani. Men i dag är jag mycket mer rädd, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet