Foto: SVT

Amerikaner döda i raketattack i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre personer har dödats i ett raketanfall mot en militäranläggning i Irak, bekräftar USA. Det är den dödligaste attacken mot en internationell bas i landet på flera år.

Den USA-ledda koalitionen misstänks efter det ha gått till motangrepp och dödat Iranstödda irakiska soldater i ett flyganfall.

Nu hotar en upptrappning av våldet i området.

Två amerikaner och en britt har dödats efter att en flygbas träffats av 18 mindre raketer, enligt USA. Ytterligare tolv har skadats och tillståndet är allvarligt för flera av dem, säger amerikanska tjänstemän. Det har inte offentliggjorts från vilka länder de skadade kommer från.

Anläggningen ligger i Taji strax norr om Iraks huvudstad Bagdad och huserar trupper från den USA-ledda koalition som strider mot IS.

22:a attacken

Raketattacken skedde på onsdagskvällen och är den 22:a i ordningen sedan slutet av oktober förra året mot mål där USA:s militär är verksam. Det framgår inte vem eller vilka som ligger bakom den, men vid tidigare tillfällen har USA riktat skulden mot irakiska militära grupperingar som stödjs av Iran.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och hans brittiska motsvarighet Dominic Raab understryker i ett uttalande att de ansvariga för attacken måste ställas till svars.

Våldet riskerar nu att eskalera. Efter angreppet har minst 18 soldater från dessa irakiska milisgrupper dödats i luftanfall i östra Syrien, nära den irakiska gränsen, enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Det var några timmar efter raketattacken som tre stridsflygplan bombade de Iranstödda militära grupperna och SOHR antyder att det är ett motangrepp genomfört av den USA-ledda koalitionen.

Tidigare motangrepp

USA har tidigare genomfört liknande motanfall när en amerikan dödades vid en av de förra attackerna. Då angreps Iranstödd milis på dess anläggningar i Irak och Syrien. I upptrappningen som följde på den attacken dödade USA den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, varpå Iran besköt militärbaser i Irak där det fanns amerikanska soldater. Upptrappningen fick många att befara ett regelrätt krig mellan USA och Iran.

USA har runt 5 200 soldater i Irak. De är en del av den internationella koalition bestående av ett dussintal länder som bildades 2014 för att bekämpa IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.