Irans mobila och markbaserade ballistiska medeldistansrobotar Ghadr-H och Sejjil visas upp i huvudstaden Teheran den 24 september 2017. Foto: AP/Vahid Salemi

Så stark är Irans militära stridsförmåga

Uppdaterad
Publicerad

Iran kan orsaka stor förstörelse med sin robotarsenal. Men Iran skulle ha problem med att försvara sig om USA eller Saudiarabien attackerar vissa mål eftersom Irans luftförsvar har stora begränsningar. Det säger militärexperten Pieter Wezeman på fredsforskningsinstitutet Sipri.

Irans robotarsenal är hemlig. Men de experter som SVT Nyheter talat med säger att det mesta tyder på att robotarna kan göra stor skada. 

– Någon har lyckats med att slå ut en viktig del av den saudiska oljeproduktionen med några relativt enkla robotar. Tänk om det hade varit hundratals robotar. Det tyder på att Iran kan hota med att göra stor förstörelse med sin robotarsenal, säger Pieter Wezeman på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.

Konflikten mellan USA och Iran

Han bedömer att Iran har svårt att stå emot ett anfall och det är inte bevisat att Iran är ansvarigt för attackerna mot Saudiarabien förra helgen, menar han. 

– Iran har problem med att försvara sig om USA eller Saudiarabien skulle slå tillbaka genom att attackera vissa mål i Iran, eftersom Irans luftförsvar har stora begränsningar.

”Asymmetriska förmågor”

Erika Holmquist,, som är analytiker och Iranexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), berättar att Iran inte har kunnat modernisera sin krigsmakt på samma sätt som till exempel Saudiarabien. Iran har bland annat varit utsatt för sanktioner. Då har Iran utvecklat så kallade asymmetriska förmågor, berättar hon.

– Man kompenserar för att man inte kan ha en vanligt fungerande krigsmakt. Då har man utvecklat egna robotar och egna drönare, säger hon.

– Man stödjer sin fiendes fiende, ofta med enkla medel som vapen och med pengar, säger Holmquist.

Två typer av Irans medeldistansrobotar. Foto: Eva Eliasson/SVT Design

Robotar når långt

Det är känt sedan tidigare att Irans medeldistansrobot Ghadr kan nå omkring 1 600 kilometer.

Iran utvecklar även medeldistansroboten Khorramshahr som har en räckvidd på cirka 2 000 kilometer, enligt landets egna uppgifter. Men Sipris bedömning är att de kan nå upp till 2 500 kilometer eftersom teknologin härstammar från Nordkoreas ballistiska medeldistansrobot Musudan.

I februari 2019 genomförde Iran en testflygning av kryssningsroboten Hoveizeh som ska ha flugit över 1 300 kilometer. Men Sipris expert på Gulfen, Pieter Wezeman, betonar att robotarnas räckvidd inte är avgörande.

– Det räcker med 500 km eller ännu kortare. Man behöver inte träffa Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Egentligen räcker det med att träffa sådant som ligger nära Persiska viken, säger han.

Saudiska miliärer framför Patriot luftvärn under en övning med USA i Kuwait den 19 februari 2018. Foto: USA:s armé/Ella Ellis

Luckor i Patriot

Attacken mot Saudiarabiens oljeinstallationer visar att deras luftvärn inte skyddar fullt ut. De har investerat tungt i det amerikanska luftvärnet Patriot.

– Det finns drönare som kan flyga mot ett mål och släppa en bomb eller en robot. Och det finns drönare som fungerar som en kryssningsrobot som kan flyga runt och orsaka skada.

– Attackerar man oljeinstallationer så behöver man inte stora explosiva laddningar – träffar man rätt del av installationen så har man gjort mycket skada. Med enkla medel kan Iran åstadkomma stor förödelse, säger Pieter Wezeman.

På fredagen sa USA:s försvarsminister Mark Esper att USA kommer att förstärka Saudiarabiens luftvärn. USA och Saudiarabien har pekat ut Iran som ansvarigt för attacken.

Iran förnekar kategoriskt att landet ligger bakom attacken och hotar att slå tillbaka mot alla länder som angriper landet.

Foto: Eva Eliasson/SVT Design

Halv miljon militärer

Iran har även en stor armé med över en halv miljon soldater och över 300 operativa stridsflygplan samt en stor marin med 21 ubåtar. De flesta är miniubåtar och kan operera tyst i den grunda Persiska vilken. 

USA:s och Saudiarabiens förmåga att jaga ubåtar är därför avgörande. USA:s marin har traditionellt setts som bäst på att operera i djupa oceaner – inte grunda innanhav, även om förmågan blivit bättre på senare år genom övningar bland annat med Sverige.

– Man måste hitta de där 21 ubåtarna eller hur många de är. De kan göra ganska stor skada, säger Pieter Wezeman på Sipri.

– Kanske kan man jämföra det med att Saudiarabien har investerat i ett modernt luftförsvar och robotförsvar. Men de har inte lyckats skjuta ner drönarna som använts mot oljeinstallationer, avslutar han.

Irans marin visar upp två nya miniubåtar (Ghadir-955) som ska operera i den Persiska viken. Foto 29 november 2018. Foto: AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet