Drönarattackerna träffade två oljeanläggningar i östra Saudiarabien. Foto: TT

Dubbel drönarattack mot världens största oljebolag – oljeproduktionen halverad

Uppdaterad
Publicerad

Två saudiska oljeanläggningar tillhörande det statliga energibolaget Saudi Aramco har attackerats av drönare, rapporterar nyhetsbyrån AP och hänvisar till landets inrikesdepartement. Som en direkt konsekvens har nu oljeproduktionen i Saudiarabien halverats.

Det var vid 4-tiden på lördagen, lokal tid, som oljeanläggningarna började att brinna kraftigt i samband med attackerna, enligt BBC.

En av attackerna inträffade vid en oljeanläggning i Buqyaq, som ligger nära staden Dammam vid Persiska viken. Den andra inträffade på oljefältet Khurais, rapporterar AP. Saudi Aramco är världens största oljebolag och de attackerade anläggningarna är direkt avgörande för Saudiarabiens ekonomi.

Saudiarabiens inrikesdepartement har genom den statliga nyhetsbyrån SPA meddelat att bränderna är under kontroll. Däremot har det inte sagts någonting om hur omfattande skadorna är, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Minister: Oljeproduktionen halveras

Under lördagskvällen, svensk tid, bekräftade Saudiarabiens energiminister att oljeproduktionen har stoppats vid de två anläggningarna. Det innebär att landets oljeproduktion har halverats – och i förlängningen att fem procent av världens oljeproduktion har stannat av.

Enligt ministern har däremot ingen människa skadats under attacken.

Huthirebellerna tar på sig attackerna

Huthirebellerna i Jemen har tagit på sig ansvaret för attackerna och säger i ett uttalande i den egna tv-kanal Al-Misirah att man avfyrat tio drönare mot de två anläggningarna. Vidare uppger gruppen att man även kommer att utöka sina attacker mot Saudiarabien, skriver Reuters.

Huthirebellerna strider mot den saudiskledda koalitionen i Jemen och har kontroll över huvudstaden Sana. Som svar har koalitionen utfört attacker mot militära mål tillhörande rebellerna, rapporterar TT.

En av attackerna riktades mot en oljeanläggning i Buqyaq, söder om staden Dammam. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.