Utrikesminister Margot Wallström (S) ska besöka parterna i krigets Jemen. Foto: Fawaz Salman / Reuters / TT, Janerik Henriksson / TT

Sverige för nya fredssamtal med parterna i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommer under helgen att besöka bland annat Saudiarabien och Förenade Arabemiraten för att mäkla fred i Jemen. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det börjar alltid med en politisk vilja att faktiskt ha en dialog och försöka hitta en väg framåt, säger hon till radion.

Utrikesministerns förhoppning är att blåsa liv i överenskommelsen i Stockholm om vapenvila, rapporterar Ekot. Margot Wallström kommer att besöka Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Oman och Jordanien. Hon kommer även att träffa representanter för FN.

– Det vi har att hålla oss till så här långt är den sköra Stockholmsöverenskommelsen och vi känner ett särskilt ansvar. Vi stod värdar och bidrog på olika sätt och jag tror att vi har ett stort förtroende hos parterna och vi menar att det är vårt ansvar att försöka se till att den här överenskommelsen implementeras, säger Margot Wallström till Sveriges Radio.

Nytt möte i höst

Utöver besöken hos de olika parterna kommer Sverige stå värd för ett nytt Jemenmöte under FN:s generalsamlingsvecka i höst.

– Vi ser till att det finns en process som kan leda vidare, säger Margot Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.