Arkivbild: Amerikansk militär materiel lastas av på flygbasen Prins Sultan i Saudiarabien den 29 juni 2019. Foto: USA:s flygvapen/Sean Campbell

USA skickar militär förstärkning till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten

Uppdaterad
Publicerad

USA skickar ytterligare soldater och militär utrustning till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten efter angreppet mot saudiska oljeanläggningar för en vecka sedan. Det handlar främst om förstärkningar av luftvärnet som skydd mot angrepp av robotar och drönare.

Försvarsminister Mark Esper säger att USA agerar efter en saudisk förfrågan om förstärkning med militära styrkor, uppger USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

– De kommer att vara defensiva till sin natur och främst fokusera på luft- och missilförsvar. Vi kommer också att arbeta för att påskynda leveransen av militär utrustning till kungariket Saudiarabien och Förenade Arabemiraten för att förbättra deras förmåga att försvara sig, sa Mark Espen.

Det handlar framför allt om förstärkningar av Saudiarabiens luftvärn. Det kan också bli frågan om att USA skickar ytterligare stridsflygplan till området samt förlänger hangarfartyget Abraham Lincolns operation i området.

– Det är tydligt baserat på en detaljerad undersökning av Saudiarabien, USA och andra internationella utredningsteam att de vapen som användes i attacken var tillverkade i Iran och inte avfyrade från Jemen, sa försvarsminister Esper på presskonferensen och fortsatte:

– Allt tyder på att Iran var ansvarigt för attacken.

USA:s försvarsminister Mark Esper och general Joseph Dunford i Pentagon den 20 september 2019. Foto: USA:s försvarsdepartement

Hundratals soldater

Nästa vecka kommer USA att uppge mer exakt vilka förstärkningar som görs i området. Enligt general Joseph Dunford så blir det sannolikt hundratals soldater.

– Inte tusentals, sa general Dunford. 

Det innebär en förstärkning av de 2 000 soldater som USA placerat i Mellanöstern sedan juni. Det har skett efter attacker mot oljefartyg i Persiska viken och en amerikansk drönare som slogs ut.

Ungefär 500 av soldaterna placerades i Saudiarabien, skriver New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.