Attacker mot Iran kan leda till ett fullskaligt krig, säger landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Foto: TT

Iran varnar: En attack mot oss blir ett fullskaligt krig

Uppdaterad
Publicerad

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif varnar nu för att en attack mot landet kommer leda till ett fullskaligt krig. Det meddelade han i en intervju med CNN under torsdagen.

Saudisk militär säger att det är Iran som ligger bakom drönarattacken mot de två oljeanläggningarna i Saudiarabien den 14 september.

Den amerikanska presidenten Donald Trump har tidigare meddelat att USA kommer att ”kraftigt utöka sanktioner mot Iran”. Under onsdagen gick USA:s utrikesminister Mike Pompeo ut och sa att Saudiarabien har rätt att försvara sig. Pompeo har även sagt att attacken mot de saudiska oljeanläggningarna är en krigshandling.

Nu varnar Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif för att en hämndattack mot dem kommer resultera i ett ”fullskaligt krig”, rapporterar CNN.

– Det är viktigt för Saudiarabien att förstå vad de gör. Vill de kriga mot Iran till den sista amerikanska soldaten?, säger han.

Undvika konflikt

Utrikesministern sade igen att Teheran inte är involverade i förra helgens attacker.

Enligt honom hoppas Iran kunna undvika en konflikt. Han sa även att landet är villigt att prata med de regionala rivalerna i Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Men möjligheterna för att återgå till förhandlingar med USA skulle inte hända ”förrän Washington tillhandahåller fullständig sanktionslättnad som utlovats enligt kärnkraftavtalet 2015”, enligt Zarif.

”Vi gjorde inte det”

Huthirebellerna i Jemen har tidigare tagit på sig ansvaret för attackerna mot oljeanläggningarna, som ägs av Saudi Aramco.

– Jag kan inte med säkerhet säga att de gjorde det, för vi hörde bara deras uttalande. Jag vet att vi inte gjorde det. Jag vet att Huthi gjorde ett uttalande att de gjorde det, säger Zarif till CNN.

Frankrike skickar experter

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian ansluter sig nu delvis till USA:s uppfattning, att Iran ska ligga bakom attackerna.

– De jemenitiska rebellerna har sagt att de låg bakom denna attack. Det är inte särskilt trovärdigt, säger Jean-Yves Le Drian i en intervju med tv-kanalen C News.

Han vill dock inte dra några slutsatser om vem som är ansvarig.

– Det finns en internationell utredning, låt oss invänta dess resultat. Jag kommer inte att ha någon tydlig åsikt innan dess, säger Le Drian.

Den franska militären kommer skicka sju experter till Saudiarabien för att delta i utredningen av drönarattackerna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.